Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prezes Sokołowa: Zapewnienie ciągłości produkcji celem strategicznym (wywiad)

- Epidemia koronawirusa postawiła przed nami zupełnie nowe wyzwania. Priorytetem stało się dla nas wdrożenie rozwiązań służących zwiększeniu bezpieczeństwa naszych pracowników. Czujemy też odpowiedzialność, jaka spoczywa na nas jako na jednym z czołowych producentów żywności w kraju. Zapewnienie ciągłości produkcji, jest, zwłaszcza teraz, zadaniem o strategicznym znaczeniu - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Bogusław Miszczuk, prezes Sokołowa.

Prezes Sokołowa: Zapewnienie ciągłości produkcji celem strategicznym (wywiad)
Bogusław Miszczuk, prezes Sokołowa poinformował o działaniach podjętych przez spółkę w związku z pandemią koronawirusa, fot. mat. pras.

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 24-03-2020, 14:12

Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl: Jakie dodatkowe działania związku z pandemią koronawirusa podejmowane są w zakładach produkcyjnych Grupy Sokołów?

Bogusław Miszczuk, prezes Sokołowa: Epidemia koronawirusa postawiła przed nami zupełnie nowe wyzwania. Priorytetem stało się dla nas wdrożenie rozwiązań służących zwiększeniu bezpieczeństwa naszych pracowników. Czujemy też odpowiedzialność, jaka spoczywa na nas jako na jednym z czołowych producentów żywności w kraju. Zapewnienie ciągłości produkcji, jest, zwłaszcza teraz, zadaniem o strategicznym znaczeniu. Rola naszych pracowników jest tu nie do przecenienia. To dzięki nim dostawy żywności z zakładów Grupy Sokołów są stałe i regularne, a produkty są niezmiennie dostępne dla naszych klientów.

Zapewnienie szczególnej ochrony naszym pracownikom jest dla nas najważniejsze. Restrykcyjne warunki higieny i bezpieczeństwa obowiązują we wszystkich naszych zakładach na co dzień. Jednak w tej szczególnej sytuacji podjęliśmy wiele dodatkowych działań. Poinformowaliśmy naszych pracowników o istniejącym zagrożeniu. Przekazaliśmy im wytyczne służące zachowaniu zasad bezpieczeństwa. Stosowne informacje zamieściliśmy na plakatach umiejscowionych we wszystkich wrażliwych miejscach w każdym zakładzie produkcyjnym i jednostkach biznesowych. Rozesłaliśmy je również drogą mailową oraz zamieściliśmy w newsletterze pracowniczym. Zasady bezpieczeństwa są również regularnie wyświetlane na monitorach, gdzie za pomocą działającego w Sokołów S.A. intranetu w sposób praktyczny instruujemy pracowników.

Wdrożyliśmy odpowiednie procedury, których celem jest zminimalizowanie zagrożenia zakażeniem koronawirusem. Wprowadziliśmy ograniczenia w bezpośrednich kontaktach z przedstawicielami innych podmiotów, a w szczególności wprowadzania na teren zarządzanych przez nas jednostek osób spoza Grupy Sokołów, jak również przemieszczania się naszych pracowników pomiędzy jednostkami. W każdej jednostce biznesowej zostały zamontowane przy wszystkich wejściach dozowniki z płynem dezynfekcyjnym oraz w miejscach, gdzie występuje wzmożony ruch pracowników. Wszystkie dokumenty przychodzące do firmy, zanim trafią do obiegu, są poddawane 24-godzinnej „kwarantannie”. Wprowadziliśmy nowe procedury w systemie otwierania poszczególnych pomieszczeń – znacząco ograniczają one kontakty między pracownikami. Określiliśmy również zasady postępowania w przypadku podejrzenia lub potwierdzenia zakażenia pracownika koronawirusem. Wprowadziliśmy możliwość pracy zdalnej dla pracowników administracyjnych i obecnie około 80% osób korzysta z takiego rozwiązania.

więcej informacji:

Sokołów SA RSS ALERT    /    Bogusław Miszczuk RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (7)

  • Makton Ząbki 2020-03-24 17:19:11
    czy prawdą jest ,że Sokołów podniósł ceny konserw o 15 % w czasie szału zakupowego polaków?
  • Rolnik 2020-03-24 20:19:01
    Prawda jest taka ze coronavirus zjadł wszystkie konserwy z asf
  • Pracownik Syfolowa 2020-03-26 07:59:54
    Ale się uśmiałem.. Wywiadu pewnie udzielał schowany w domu. Jak reszta kierownictwa steruje "bydlem" zdalnie.. Bezpieczeństwo pracowników.. Dobre.
  • Robert 2020-03-26 11:20:35
    Ta , jako jedyni podnieśli ceny konserw w kryzysie.. To hańba!!!!!!!!!. ale karma wróci.
  • zbulwersowana 2020-03-26 16:04:57
    Wasi pracownicy wracając z podróży zagranicznych nie byli poddani kwarantannie i gdzieś mieliście sprzeciw pozostałych pracowników, którzy nie dość, że pracują jak w kołchozie, to jeszcze muszą się narażać. Ciepłą wodę w kranach puszczacie tylko na pierwszej zmianie, pewnie dlatego, że to wtedy pracuje dyrekcja i kierownictwo. Takie dbanie o pracowników w czasie epidemii... W ostatnim czasie, i mam na myśli już po wprowadzeniu stanu epidemii, co chwilę ściągacie nowych ludzi z zagranicy bez jakiejkolwiek kwarantanny. To, że mówią w innym języku, nie znaczy, że na tylu pracowników nikt się z nimi nie dogada... Narażacie życie i zdrowie swoich pracowników nie myśląc o tym, że jak JEDNA osoba zachoruje, CAŁY zakład stoi. Totalna ignorancja i brak szacunku. Powiedziałabym, że karma wraca, tylko szkoda, że tym razem to może być kosztem życia niewinnych ludzi...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.193.85
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!