• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Prezes SRW RP: W branży mięsnej na znaczeniu zyskuje integracja pionowa

Trend obejmujący łączenie w strukturach jednej firmy produkcji surowca z jego przetwórstwem staje się coraz bardziej widoczny. Wiele wskazuje na to, że doprowadzi on do powstania w kraju wyspecjalizowanych przedsiębiorstw w ramach integracji pionowej - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 01-06-2012, 13:55
Prezes SRW RP: W branży mięsnej na znaczeniu zyskuje integracja pionowa
Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP (fot. zelaznastudio.pl)

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP zaznacza, że wśród zakładów przetwórczych należy wyraźnie rozróżnić zakłady ubojowe z rozbiorem oraz zakłady ubojowe z produkcją przetworów mięsnych. Pierwszy przypadek jest szczególnie popularny poza Europą, w rejonach produkcji zwierząt. Mięso w postaci elementów kulinarnych oraz surowiec do przetwórstwa jest tam transportowany do hurtowni, odbiorców instytucjonalnych i zakładów przetwórczych. Model zakładający ubój i produkcję przetworów jest rozpowszechniony głównie w Europie, zwłaszcza w Polsce.

Model „zakład ubojowy z rozbiorem" sprawdzony został w szeregu krajów o rozwiniętej spółdzielczości, czyli przede wszystkim w państwach skandynawskich, oraz w wielkich przedsiębiorstwach, takich jak Smithfield w USA. - Własna produkcja nigdy nie jest w stanie zaspokoić pełnego zapotrzebowania. Zawsze dodatkowo korzysta się ze skupu wolnorynkowego. Spełnia ona rolę rezerwy w sytuacjach braku żywca na rynku lub bardzo jego wysokiej ceny - tłumaczy Rodziewicz. - Najważniejsze korzyści płynące z tego rozwiązania to: możliwość wykorzystania posiadanych mocy ubojowych poprzez zapewnienie określonej ilości żywca, oraz monitorowanie poprawności procesów ubojowych a zwłaszcza wychłodzenia tusz, co ma bardzo istotny wpływ na jakość mięsa kulinarnego i przerobowego - dodaje.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Powiązane tematy:

Masz pytania? Napisz!
premium@portalspozywczy.pl
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • wielkopolanin 2012-06-01 21:32:23

    Czy tak piękne myśli naprawdę zostały wypowiedziane przez Prezesa SRW?? A może to słowa jakiegoś profesora, który wolał się podeprzeć Prezesem.

    Odpowiedz
  • Kuba Jurek 2012-06-02 07:35:23

    W Polsce całkowity upadek hodowli świni towarowej....ferm swinskich spowodowany celowa polityka panstwa.świnie Polacy bedą ogladac na zdjęciach i w ZOO....

    Odpowiedz
  • Kuba Jurek 2012-06-02 07:50:41

    Sprowadzamy świnie tanie z Dioksynami byle jakie ....

    Odpowiedz
  • kuba Jurek 2012-06-02 09:44:18

    O kurwa......integracja pionowa......a czemu nie pozioma ?albo skośna......ale z Pana filozof .....pozal się Boze.....

    Odpowiedz
  • JACEK 2012-06-04 12:13:08

    Bardzo dobrze mówi,tak dalej to kolejne zakłady beda bankrutować.Prawda jest taka jak robisz wszystko to nic dobrze nie robisz.Nasz standard to bicie złe chłodzenie i produkcja z własnych nie wychłodzonych półtusz, ale na tym polega rynek nie wszyscy mogą mieć rozum .Tylko specjalizacja i korzyści skali .

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!