Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Prezes UPEMI: Najbliższe miesiące mogą być trudne dla branży mięsnej

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-04-2013, 15:17
Wyrażamy stanowczy sprzeciw wobec praktyk wprowadzania do obrotu zwierząt sprzecznego z obowiązującym prawem, fałszowania produktów oraz świadomego obniżania ich jakości. Takie przypadki, choć incydentalne, negatywnie wpływają na postrzeganie polskiej branży mięsnej w kraju i poza granicami, a także na spadek eksportu krajowego mięsa - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).
Prezes UPEMI: Najbliższe miesiące mogą być trudne dla branży mięsnej

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Zdaniem Różańskiego, w obliczu ostatnio stosowanego czarnego PR-u wobec krajowych wyrobów przez niektóre państwa, powinniśmy sami szczególnie troszczyć się o dobro konsumentów, jak i producentów.

- Należy pamiętać, że nawet najmniejsze nieprawidłowości, wykazane w pojedynczych zakładach mięsnych czy ubojniach, zawsze wpływają na spadek sprzedaży, dlatego i tym razem dla przedsiębiorców oraz rolników najbliższe miesiące mogą być trudne - ocenia prezes UPEMI. - Od lat budowana solidna pozycja, zarówno w zakresie jakości produktów, jak i procesie ich wytwarzania, broni podstaw jej funkcjonowania. Ten, kto próbuje wbrew zasadom wprowadzać na rynek wątpliwej jakości produkt, musi liczyć się z bardzo poważnymi konsekwencjami - zaznacza.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • kiugd 2013-04-04 16:23:18

    Dziwny zbieg okoliczności - nagonka na mięso na zachodzie, nagonka w kraju... Jak widać inne kraje nie muszą wprowadzić ceł żeby zablokoawć nasz eksport. Dla mnie jest to celowe działanie. PL to liczący się gracz na całym rynku UE i takie działanie osłabia naszą gospodarkę w najgorszym możliwym momencie. Działanie dziennikarzy jest skandaliczne, nikt nie myśli o naszej branży i gospodarce. Poszukaliby czegoś w Biedronce, Lidlu, Auchan, Realu, Tesco, Carrefour, Coca Coli, Pepsi, Nestle, Unilever itp. Widać boją się procesów. Lepiej wykończyć rodaka. Z tego słyniemy, nikt tak cię nie wydyma jak inny Polak.

    Odpowiedz
  • do kiugd 2013-04-05 09:11:57

    Też tak uważam, że to jest CELOWE polityczne działanie i nieprzypadkowy atak wrażego światowego lobby EKOLOGÓW na polska żywność. Czy to jakaś nowość, że producenci branży mięsnej przyjmowali przeterminowane zwroty z sieci handlowych, odświeżali i puszczali ponownie na półki sklepowe? Czy od dziś bydło pourazowe lądowało w naszych brzuchach, a i czasem jakaś padlina też się trafiła? Komu to przeszkadzało? Od dawna było wiadome że ekolodzy stanowią zagrożenie dla sprytnych polskich rzeźników.

    Odpowiedz
  • modry 2013-04-05 20:55:01

    rzeźnikami gęby sobie nie wycieraj . Jestem małym lokalnym producentem , dostarczam wyroby do 10-ciu sklepów . Połowę klijęntów znam osobiście , dla mnie liczy się ich zadowolenie więc stawiam na jakość . Trują głównie firmy które podpisały umowy z sieciami . Markety interesuje kiełbasa po 6 zł i wędlina premium po 11 zł , więc ją dostają . Francuza i niemca nie interesuje z czego polski producent ukręcił kiełbasę dla polskiego konsumenta .

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!