Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prezes UPEMI: Nowe zalecenia rządu mogą doprowadzić do niedoborów mięsa na rynku

- Zapewnienie odpowiednich ilości dostaw mięsa i wyrobów mięsnych będzie trudne do realizacji w sytuacji ograniczenia poziomu wykorzystania zdolności produkcyjnych ubojni i zakładów przetwórczych z powodu ograniczenia obsady linii produkcyjnych dla zachowania minimalnej odległości co najmniej 1,5 pomiędzy realnie obsadzonymi stanowiskami pracy - wskazuje Wiesław Różański, prezes zarządu UPEMI.

Prezes UPEMI: Nowe zalecenia rządu mogą doprowadzić do niedoborów mięsa na rynku
Wiesław Różański, prezes UPEMI: Należy wprowadzić odstępstwa od przepisów dot. zachowania odległości 1,5 metra między stanowiskami pracy, fot. mat. pras.

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 01-04-2020, 10:58

31 marca premier Mateusz Morawiecki ogłosił wprowadzenie kolejnych zaostrzeń w związku z pandemią koronawirusa. 

W branży mięsnej największe kontrowersje wzbudził zapis o tym, że od 2 kwietnia stanowiska pracy poszczególnych osób muszą być oddalone od siebie o co najmniej 1,5 metra.

Jak powiedział nam Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu i Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej, literalne potraktowanie zapisu o zachowaniu odległości 1,5 metra między pracownikami spowoduje konieczność spowolnienia głównych ciągów produkcyjnych o połowę, a w przypadku niektórych gniazd produkcyjnych wręcz ich wyłączenie.

1 kwietnia w tej samej sprawie apel do premiera Morawieckiego i ministra Ardanowskiego skierowała Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. UPEMI apeluje o pilne wprowadzenie zmian przepisów wprowadzających zobowiązanie zakładów pracy do zapewnienia odległość pomiędzy stanowiskami pracy wynoszącej co najmniej 1,5 metra.

- Zwracamy się o wprowadzenie odstępstwa w w/w zobowiązaniu do zapewnienia odległości pomiędzy stanowiskami pracy wynoszącą co najmniej 1,5 m dla zakładów produkcji dań gotowych, przetwórstwa mięsnego, a w szczególności dla ubojni. Wprowadzenie w/w minimalnej odległości stanowisk pracy w zakładach przetwórstwa mięsnego może spowodować w części tych zakładów konieczność redukcji obsady na liniach produkcyjnych (np. brak obsadzenia co drugiego stanowiska na linii produkcyjnej). Konsekwencją tego będzie konieczność zwolnienia szybkości pracy linii produkcyjnych a  tym samym spadek bieżących zdolności produkcyjnych i spadek wielkości bieżącej produkcji - czytamy w liście.

Według Wiesława Różańskiego, prezesa UPEMI, w konsekwencji zakłady przetwórcze mięsa będą zmuszone do ograniczenia skupu żywca co spowoduje trudności dla rolników ze sprzedażą wyhodowanych zwierząt.

więcej informacji:

UPEMI RSS ALERT    /    Wiesław Różański RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    zakłady mięsne RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • pn 2020-04-01 12:27:55
    Ręce opadają...! Ludzie z branży pomyślcie trochę, zadbajcie o bezpieczeństwo swoich pracowników, wyjdźcie poza standardy myślenia, sytuacja jest przecież wyjątkowa...Wolniej taśmy produkcyjne, uruchomcie, czy wydłużcie zmiany produkcyjne, pozakładajcie osłony z pleksi gdzie można...czy teraz jest czas o myśleniu o efektywności i kosztach... Pozdrawiam i zmieńmy razem wizerunek tej branży!
  • Zarządzający ubojnią 2020-04-01 15:22:45
    Po pierwsze dbamy o swoich pracowników od miesiąca stosując zasiadły których nawet nowe regulacje nie uwzględniają. Po drugie dbając o jakość i bezpieczeństwo produktów mamy doświadczenia wieloletnie jak również zadbać o bezpieczeństwo pracowników. Po trzecie trzeba pamiętać z zwierzętach na fermach- przetrzymanie ich przez kolejne tygodnie szczególnie przy ograniczeniach żywienia ( brak środków u hodowców ) będzie sprzeczne z dobrostanem. Po czwarte - zarzucanie pazerności ludziom którzy chcą utrzymać przy życiu zakład i miejsca pracy jest nie fair. Nie jesteśmy TVP - nie możemy liczyć że na koniec jak będzie strata to ktoś nam lekką ręką dołoży kasę.
  • mm 2020-04-01 21:07:14
    To samo dotyczy branży automotive. Linia technologiczna pracuje w założonym takcie i z dana obsadą . Nie da sie rozciągnąć linii produkcyjnej. Nie da sie zmniejszyć liczby kroków procesu produkcyjengo.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.208.132.33
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!