Wiesław Różański przypomina, że konsolidacja branży mięsnej w Polsce odbywa się poprzez przejęcia kapitałowe.
- Sytuacja na rynku jest trudna ze względu na ASF. Nie wiemy jak ta choroba będzie się dalej rozwijać w Europie. Jeśli potwierdzą się opinie wielu znawców o tym, że ASF rozszerzy się na większą część kontynentu, będziemy żyli zupełnie w innym wymiarze, ograniczeni ze wszystkich stron, a w dodatku będziemy musieli sobie poradzić na własnym podwórku - dodał.
W ocenie prezesa UPEMI sytuacja związana z ASF będzie wymuszała konsolidację branży.
- Bardzo wielu małych producentów będzie miało coraz większe problemy i mniej możliwości dostępu do rynku niż obecnie. Mimo to jestem optymistą. Kluczem do opanowania tych zdarzeń jest pełna świadomość wszystkich graczy na rynku i ochrona przed niepożądanymi zdarzeniami. W przypadku hodowców trzody chodzi o pełną bioasekurację, konsolidację w ramach systemów jakościowych oraz obustronne zaufanie hodowcy do producenta i handlu - mówi Wiesław Różański.
- Handel wymaga dziś bezpiecznej, powtarzalnej i wystandaryzowanej jakości. Nasz system QAFP daje możliwość takiej integracji, co jest dla wielu firm sposobem na przetrwanie. Konsument szuka dziś dobrego i powtarzalnego produktu. Myślę, że będzie to duży trend, który spowoduje, że będziemy mogli powiedzieć, że wygraliśmy polską produkcję, wygraliśmy polskie przetwórstwo, dzięki czemu będziemy dalej egzystować na rynku europejskim i światowym - dodał.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (1)
wystarczyłoby podjąć zdecydowane kroki przez władze i byłoby po problemie jak w Czechach, ale po co ? niech Niemcy i reszta Europy prowadzi eksport do Azji zamiast nas, a my się ukisimy we własnym sosie.
Odpowiedz