Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Prezes ZM Mościbrody: Dzięki środkom z UE skasowano produkcję trzody chlewnej w Polsce

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-10-2012, 11:02
Polski surowiec mięsny, ze względu na dużą liczbę funkcjonujących gospodarstw, nie jest monolityczny, lecz jego parametry bywają bardzo różne. To jest słabą stroną polskich produktów. Nie zdążyliśmy jeszcze zbudować dużych gospodarstw a zamiast tego zajęliśmy się kasacją tych, które działały. To przełożyło się spadek bazy surowcowej - powiedział Krzysztof Borkowski, poseł na Sejm RP, oraz prezes Zakładów Mięsnych Mościbrody na V Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
Prezes ZM Mościbrody: Dzięki środkom z UE skasowano produkcję trzody chlewnej w Polsce
Krzysztof Borkowski, poseł na Sejm RP, oraz prezes ZM Mościbrody

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Poseł zwrócił uwagę, że gros unijnych środków finansowych poszło na gospodarstwa małotowarowe. - Te środki miały za zadanie skasować produkcję trzody chlewnej w Polsce. I to się udało! Zresztą Unia sama sobie też kasowała produkcję. W ten sposób strzeliła sobie w kolano - ocenił Borkowski. Jako szansę dla krajowego sektora wieprzowiny wskazał na bliskość rynku wschodniego. - Mięso wieprzowe z Polski, nie zamrożone, lecz w postaci schłodzonej, dojedzie na rynki wschodnie szybciej niż miałoby to miejsce z krajów Europy Zachodniej. Nie bez znaczenia jest też przyzwyczajenie naszych wschodnich sąsiadów do produktu polskiego. To jest nasza przewaga - zaznaczył.

- Polskie produkty, a w szczególności wyroby mięsne, coraz lepiej radzą sobie na rynkach eksportowych. To nie ulega wątpliwości. Dotychczas wysyłki trafiały przede wszystkim do krajów Unii Europejskiej, ale w ostatnich latach atakujemy również rynki państw trzecich - dodał.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (6)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Rolnik 2012-10-18 11:47:03

    W końcu ktoś powiedział prawdę!

    Odpowiedz
  • fan wieprzowiny 2012-10-18 14:16:33

    Jak czytam że ten Pan mówi o jakości produktów z wieprzowiny to zrywam boki. Polskie produkty są ekoligiczne i lepsze? Mączka walona bezpośrednio do koryta i leki podawane bez żadnej kontroli!!! Brawo Panie Borkowski! I jeszcze higiena w pańskim zakładzie!

    Odpowiedz
  • jasiu 2012-10-18 22:54:32

    Ten fan wieprzowiny to musi być ktoś sprowadzający \'smaczne zdrowe i puchnące\' odpady ubojowe z zachodu i w związku z tym robi naszej wieprzowinie kryptoreklamę Jak nie można wygrać jakością to się opowiada kłamstwa . ja uczciwy polski hodowca oczkuję przeprosin

    Odpowiedz
  • fan wieprzowiny 2012-10-19 07:51:52

    Drogi Jasiu! Przepraszać nie mam za co! Jeżeli jesteś uczciwym hodowcą, który nigdy nie podawał swoim świniom pokątnie kupionej mączki mięsno-kostnej rozwożonej po wioskach starym żuczkiem (przykład z lubelskiego), który nigdy nie podawał swoim świniom zakupionych nielegalnie antybiotyków, to życzę zdrowia i szczęścia a przede wszystkim wysokich cen na Pański żywiec. Ale jeżeli w/w jest prawdą to proszę o spokój i czekanie na wpadkę i wniosek do sądu. Znam zakład Mościbrody i znam dostawców!

    Odpowiedz
  • profesor 2012-10-19 09:38:39

    Nareszcie mamy zdrowy pogląd na polską wieprzowinę,, której produkcja na szeroką skalę już wygasła.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!