Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prezes ZM Nowak: Produkcja wędlin prozdrowotnych powinna być wspierana przez państwo

Walczę o rynek dla wędlin prozdrowotnych od, co najmniej, trzech lat. Nadal nie mam zamiaru wstrzymać ich produkcji, mimo że obecnie ten segment nie jest najrentowniejszym kierunkiem sprzedaży wędlin - powiedział Zbigniew Nowak, prezes Zakładów Mięsnych Nowak na III Forum Rynku Spożywczego.

Prezes ZM Nowak: Produkcja wędlin prozdrowotnych powinna być wspierana przez państwo

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 19-11-2010, 18:49

Zdaniem Nowaka, jeżeli branża mięsna chce zmienić mentalność klientów, poprzez podniesienie poziomu ich edukacji, to nie może tego robić jedna firma. - My, jako lider Pomorza możemy powiedzieć, że oddziałujemy na ok. milion konsumentów. W skali kraju, w skali potrzeb finansowych, jakie byłyby koniczne, aby zmienić mentalność polskich konsumentów, nasze możliwości są zerowe - ocenił prezes ZM Nowak. - W krajach Beneluksu za wyroby funkcjonalne, nieraz pakowane w drewniane skrzynki, płaci się od trzech do pięciu razy więcej niż w Polsce - wskazał.

Dodał, że dzisiaj przekonanie krajowego klienta, żeby zapłacił 5-10 proc. więcej za wędlinę jest bardzo trudne. Nawet jeżeli otrzymuje wyrób, nad którym producent dłużej się pochylił, który firmują swoimi nazwiskami profesorowie, i który został zatwierdzony przez lekarzy. - Dlatego wydaje mi się, że cały program wyróżników, które należałoby stworzyć, trzeba oprzeć o współpracę wielu przedsiębiorstw. Konieczne wydaje się też wsparcie Ministerstwa Zdrowia i Ministerstwa Rolnictwa - powiedział Zbigniew Nowak. Podkreślił też, że sukcesem jest wywalczenie Funduszy Promocji Artykułów Rolno-Spożywczych, co zaowocowało rozwojem w Polsce systemów jakości.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Zbigniew Nowak RSS ALERT    /    ZM Nowak sp. z o.o. RSS ALERT    /    Ministerstwo Zdrowia RSS ALERT    /    Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi RSS ALERT    /    III Forum Rynku Spożywczego RSS ALERT    /    fundusze promocji RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT    /    wędliny pro-zdrowotne RSS ALERT    /    wędliny premium RSS ALERT    /    żywność funkcjonalna RSS ALERT

KOMENTARZE (17)

  • L'Osservatore 2010-11-19 22:23:08
    Dotowana przez Państwo?! I co jeszcze...?!??!?!?
  • chiorizo 2010-11-22 09:09:52
    Nowakowi się wydaje że państwo mu pantofle powinno kupować a od siebie nic ????
  • Ed 2010-11-22 10:14:35
    Państwo niech lepiej wprowadzi ograniczenia w tworzeniu norm zakładowych dla produktów o nazwach ponadregionalnych.... tak abyśmy nie widzieli podwawelskiej z 30 % mięsa , czy krakowskiej suchej o wydajności 110% w produkcie gotowym.....Myślę, że to jest bardziej istotne dla \"prozdrowotności\" , niż tworzenie serii wędlin z kiszoną kapustą ....Panie Nowak ....
  • regionalnesmaki 2010-11-22 11:32:50
    Panu prezesowi pomyliły się chyba wędliny \"prozdrowotne\" z wędlinami tradycyjnymi. Nawiązując do postu poprzedniego chcę przypomnieć, że istnieje system ochrony jakości mięsa i tego, aby wędliny ponadregionalne wszędzie miały taki sam skład i jakość. Pierwszy to system \"Jakość Tradycja\", skierowany dla produktów najwyższej jakości, produkowanych od co najmniej 50 lat lub posiadających tak długą tradycję produkcji, kilka wędlin stara się o ten znak. Drugi to oznaczenie Gwarantowana Tradycyjne Specjalność, o którą walczą Kabanosy, Kiełbasa Myśliwska oraz Kiełbasa Jałowcowa - każdy zakład chcący produkować takie produkty z certyfikatem będzie musiał przestrzegać zasad produkcji, zgodnych z tradycją wyrobu tych wędlin. Istnieje jeszcze znak jakości mięsa, którego akurat nie pamiętam, ale jest on wzorowany na francuskim systemie Label Rouge, gdzie jakość mięsa i wędliny jest sprawdzana \"od chlewu lub zagrody\" do talerza klienta. Firmy mięsne niech w końcu przestaną kombinować i wprowadzać klientów w błąd - są sprawdzone, dobre systemy, klienci coraz bardziej będą je rozpoznawać, po tworzyć jakieś nowe systemy, \"prozdrowotne\" wędliny, itd.
  • regionalnesmaki 2010-11-22 11:32:59
    Panu prezesowi pomyliły się chyba wędliny \"prozdrowotne\" z wędlinami tradycyjnymi. Nawiązując do postu poprzedniego chcę przypomnieć, że istnieje system ochrony jakości mięsa i tego, aby wędliny ponadregionalne wszędzie miały taki sam skład i jakość. Pierwszy to system \"Jakość Tradycja\", skierowany dla produktów najwyższej jakości, produkowanych od co najmniej 50 lat lub posiadających tak długą tradycję produkcji, kilka wędlin stara się o ten znak. Drugi to oznaczenie Gwarantowana Tradycyjne Specjalność, o którą walczą Kabanosy, Kiełbasa Myśliwska oraz Kiełbasa Jałowcowa - każdy zakład chcący produkować takie produkty z certyfikatem będzie musiał przestrzegać zasad produkcji, zgodnych z tradycją wyrobu tych wędlin. Istnieje jeszcze znak jakości mięsa, którego akurat nie pamiętam, ale jest on wzorowany na francuskim systemie Label Rouge, gdzie jakość mięsa i wędliny jest sprawdzana \"od chlewu lub zagrody\" do talerza klienta. Firmy mięsne niech w końcu przestaną kombinować i wprowadzać klientów w błąd - są sprawdzone, dobre systemy, klienci coraz bardziej będą je rozpoznawać, po tworzyć jakieś nowe systemy, \"prozdrowotne\" wędliny, itd.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.205.109.152
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!