Prezes ZM Olewnik: Polacy zwracają uwagę na to, jaki kapitał stoi za producentami mięsa i wędlin
- Autor: AT/portalspozywczy.pl
- Data: 17-04-2018, 12:51

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Anna Olewnik-Mikołajewska przyznaje, że sytuacja, w której wystąpiłaby duża nadprodukcja drobiu tylko na rynku krajowym, byłoby zjawiskiem niepożądanym.
- Miałoby to bezpośrednie przełożenie również na przetwórstwo mięsa czerwonego w Polsce. Jedynymi barierami, jakie może napotkać rynek drobiu są nieprzewidziane ograniczenie eksportu, przepisy środowiskowe i brak miejsca pod nowe lokalizacje. Zagrożenie związane ze zjawiskiem dużej nadprodukcji na rynku drobiu może wystąpić już niebawem. Mam na myśli ciągłe, niekontrolowane inwestycje związane z kolejnymi powstającymi zakładami uboju drobiu, jak również inwestycjami w hodowlę drobiu. Pamiętajmy, że zdecydowanie więcej produkujemy niż konsumujemy i jesteśmy uzależnieni od sprzyjającego eksportu - dodaje.
komentarze (4)
wiadomo polski kapitał=syf
Odpowiedzgoha eksportuj się z tego kraju jak ci nie leży, zrobisz przysługę narodowi,
OdpowiedzA co z polską firmą która importuje mięso z hiszpanii, holandii i niemic a z niego wytwarza niby polskie wędliny? Nasze czy nie nasze?
Odpowiedzxn ale goha ma racje patrzysz czasem na skład polskich wędlin czujesz ich ohydny smak? o aferach z MOM dodanym bez info na etykiecie soli wypadowej odświeżanie wędlin ze zwrotu w zakładach produkcyjnych czy wędlinki z padliny o legalnym ale dodawanym praktycznie Wszędzie glutaminianku nie pomne. Swojskie wędliny polskie są dobre ale w artykule moja o masowych które są lipne, zachodnie masowe wędliny z Niemiec Francji UK są wysokiej jakości to z autopsji. kupowanie polskiego syfu to nie patriotyzm
Odpowiedz