Prezes ZM Silesia o ewolucji opakowań
Pakowanie w modyfikowanej atmosferze nie jest nową koncepcją, ponieważ było ono stosowane w różnych formach już od dawna. Z czasem zmieniła się funkcja opakowania i przestało być tylko zabezpieczeniem produktu – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

Dopiero późniejsze badania tej formy pakowania, doprowadziły do zmiany proporcji gazów otaczającego nas powietrza atmosferycznego, poprzez zmniejszenie zawartości O2 i zwiększenie CO2. Okazało się, że takie rozwiązanie skutecznie przedłuża trwałość żywności przechowywanej w warunkach chłodniczych. Oczywiście skład gazu dobiera się indywidualnie dla każdego produktu. Początkowo pakowanie mięsa czy wędlin w folię miało oczywiście pełnić wyłącznie funkcję zabezpieczającą przed zanieczyszczeniem oraz przed utratą wody, co umożliwiało ograniczenie strat.
- Wraz z rozwojem nowych materiałów, opakowanie zaczęło spełniać szereg nowych funkcji. Prócz ochrony, opakowanie spełnia także funkcje promocyjno – marketingowe zapewniając lepszy wygląd, a także większą atrakcyjność mięsa i wędlin w punktach sprzedaży. Na dzisiaj opakowanie ma tez istotną rolę informacyjną, co jest bardzo istotne z punktu widzenia konsumenta ale i producenta – podkreśla Krzysztof Woźnica.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.