Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Problemy sektora wieprzowiny. Pogłowie świń w Polsce najniższe od 60 lat

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 02-02-2016, 17:16
- Dane GUS wskazują na głęboki spadek pogłowia świń do poziomu najniższego od 60 lat, potwierdzając skalę problemów, z którymi obecnie boryka się sektor wieprzowiny - podkreśla Michał Koleśnikow, kierownik zespołu analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
Problemy sektora wieprzowiny. Pogłowie świń w Polsce najniższe od 60 lat
Fot. Shutterstock

Koleśnikow przypomina, że we wtorek 26 stycznia br. GUS opublikował dane o pogłowiu świń według stanu na dzień 1.12.2015 r. Liczebność stada wyniosła 10,59 mln szt. i była aż o 6,0 proc. niższa niż rok wcześniej. Jak dodaje tak tak duże spadki ostatnio obserwowane były w latach 2011-12, kiedy ceny zbóż w Polsce osiągały rekordowe poziomy, a ceny trzody nie były dużo wyższe niż obecnie.

- Warto zauważyć, że pogłowie na początku grudnia 2015 r. było najniższym odnotowanym od… lat 50. XX wieku. Oczywiście trzeba od razu uczciwie dodać, że przez te dekady dokonał się niewiarygodny postęp w dziedzinie efektywności produkcji. Dziś większe są przyrosty masy, większa plenność, znacznie większa szybkość obrotu stada stąd produkcja żywca i wieprzowiny jest znacznie wyższa niż w tamtych czasach. Niemniej jednak spadek pogłowia wyraźnie obrazuje problemy z jakimi boryka się ta branża - podkreśla Koleśnikow. 

Zaznacza również, że opłacalność produkcji w ubiegłym roku była bardzo niska. Przecięta relacja cen trzody chlewnej do cen hurtowych pełnoporcjowych mieszanek paszowych ukształtowała się na niskim poziomie 3,73 wobec 4,05 przeciętnie w latach 2010-14. Poprzednio podobna relacja zanotowana została w 2011 r. (3,79), co spowodowało spadek pogłowia na koniec 2012 r. o prawie 15 proc. wobec końca 2011 r.

- Problemowi niskiej opłacalności produkcji muszą dziś sprostać producenci trzody chlewnej w całej Unii Europejskiej. Na podstawie wstępnych i niepełnych danych KE, szacujemy, że produkcja wieprzowiny w UE w 2015 r. wzrosła o około 3,2-3,6 proc. To duży wzrost, nienotowany od lat. Wprawdzie kraje UE zwiększyły jednocześnie eksport wieprzowiny i podrobów wieprzowych w ub.r., ale był to wzrost niewystarczający aby powstrzymać ceny przed dużymi spadkami. Sprzedaż poza UE była utrudniona ze względu na rosyjskie embargo (związane z afrykańskim pomorem świń - ASF) i silną konkurencję międzynarodową - zauważa ekspert.

Dodaje przy tym, że dodatkowym problemem polskiego sektora wieprzowiny jest występowanie na terytorium naszego kraju wirusa ASF, co jeszcze bardziej ogranicza możliwości eksportu niż w przypadku UE jako całości. Kolejnym problemem jest duże rozdrobnienie produkcji, a także w przypadku wielu gospodarstw, niska jej efektywność. 

- W warunkach niskich cen zbytu w tych gospodarstwach produkcja żywca staje się nieopłacalna, podczas gdy najbardziej efektywne gospodarstwa w Polsce lub w pozostałych krajach UE wciąż są w stanie wyjść na swoje - mówi ekspert BGŻ BNP Paribas.

- Naszym zdaniem w 2016 r. najbardziej prawdopodobny jest scenariusz poprawy relacji cen trzody do cen pasz ze względu na wyższe przeciętne ceny trzody i być może, szczególnie w pierwszej połowie roku, niższe ceny pasz. Niemniej jednak poprawa ta przyjdzie zbyt późno, żeby powstrzymać dalszą redukcję stada. Jest dosyć prawdopodobne, że w 2016 r. zaobserwujemy głęboki, kilkunastoprocentowy spadek pogłowia świń - podsumowuje Michał Koleśnikow, kierownik zespołu analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

 

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • życzliwy 2016-02-09 09:11:10

    rządy PSLu dały nam efekty w pogłowiu trzody jak II wojna światowa.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!