Producenci jaj masowo ubijają kury nioski
- Autor: PAP, Metro
- Data: 07-06-2013, 08:29

- Szacujemy, że tylko w maju na ubój poszło 7 mln kur. Do ubojni w całym kraju wciąż zjeżdżają kolejne ciężarówki. Ciężko powiedzieć, ile niosek zostanie wybitych - mówi Rafał Ratajczak, prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, która zrzesza firmy sektora drobiarskiego.
Nioski na rzeź wysyłają duzi producenci jaj, których - jak mówi Ratajczak - w całym kraju jest ok. setki. Jego zdaniem przeznaczanie niosek na ubój jest praktyką stosowaną przez producentów jaj od lat i nie ma w tym nic dziwnego. Sam jednak przyznaje, że masowy ubój, jaki zaczął się kilka tygodni temu, to coś bez precedensu. Wszystko przez wyjątkowo drogie pasze i spadające ceny jaj.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- Koszt wyżywienia nioski to już 20 gr/dzień. Kura w tym czasie zniesie jedno jajko, za które producent dostanie góra 13 gr. Więc każde jajko to dla producenta strata. A gdy sprzedawcy pasz domagają się spłat zaległych należności, ci muszą wysłać zwierzęta do ubojni - wyjaśnia Ratajczak.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
McDonald's: używamy wyłącznie jaj z chowu alternatywnego
-
Przeciwciała przeciw COVID-19 można produkować w kurzych jajach
-
Branża drobiarska pobiła rekord. To duży sukces, ale i zagrożenie
-
Jaja zyskają na inflacji? "Dziś opłaca się je kupować zamiast mięsa"
-
Dalszy wzrost cen skupu jaj
-
Jedzenie jajek może sprzyjać zdrowiu tętnic
-
Globalne firmy odchodzą od jaj klatkowych. Jak to wygląda w Polsce?
-
Producenci jaj zrezygnowali z opakowań z Rosji. Zrodziło to nowe problemy
-
Producenci jaj protestują. Obwiniają sieci handlowe o kryzys w branży
-
Cena - od pola do półki. Dlaczego drożeją jajka? (podcast)
- Lista firm z branży piekarniczo-cukierniczej
- Czy polski kurczak jest przygotowany do zimy? (analiza)
komentarze (0)