Producenci jaj obwiniają sieci handlowe o kryzys w branży
Producenci jaj wolnowybiegowych oraz ekologicznych w Wielkiej Brytanii są oburzeni postawą detalistów. Obwiniają supermarkety o kryzys w branży jajecznej. Mówi się nawet o tym, że brytyjscy producenci jaj oznaczonych numerem „1” oraz „0” rozważają masowy exodus z branży, czyli wstrzymanie produkcji po zakończeniu trwających cykli produkcyjnych i pozbawienie detalistów dostępności jaj - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Producenci jaj nie są w stanie udźwignąć wzrostu kosztów
Głównym powodem protestów jest brak współpracy ze strony sieci detalicznych i odmowa w uzyskaniu pomocy w pokryciu kosztów paszy i energii. Producenci jaj muszą pokryć oczywiste wzrosty kosztów, a detaliści nie dostosowują w wystarczającym stopniu ceny detalicznej. Jeżeli są dokonywane podwyżki, to niestety są one zbyt niskie i zbyt powolne.
Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Jaj z Wolnego Wybiegu (BFREPA) uważa, że jest to „przedkładanie przez dużych graczy detalicznych taktyk marketingu taniej żywności ponad potrzeby producenta”.
Rynek jaj w Wielkiej Brytanii w kryzysie
Według badań przeprowadzonych przez Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Jaj z Wolnego Wybiegu (BFREPA), blisko 51 proc. gospodarstw rozważa rezygnację z nowych wstawień kur niosek po zakończeniu trwającego cyklu produkcyjnego.
W Wielkiej Brytanii utrzymywane jest 27,7 milionów kur niosek na fermach „wolny wybieg” oraz ekologicznych łącznie. Podaż jaj z tych dwóch typów produkcji wynosi 8,5 miliarda jaj w skali roku.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (3)
jajka są niepotrzebne człowiekowi, to niszczenie środowiska, zdrowia i znęcanie się nad zwierzętami
Odpowiedz"W opinii przeważającej liczby dietetyków – opartej na wynikach aktualnych badań, jajka stanowią jeden z produktów spożywczych najbardziej bogatych w cenne składniki odżywcze Przyswajalność jaja wynosi aż 95 proc. i związana jest z odpowiednią proporcją aminokwasów egzogennych i endogennych zawartych w produkcie Jajo kurze jest bogatym źródłem białka oraz witamin A, E, D, K i tych z grupy B Dieta bogata w jaja dostarcza organizmowi wielu składników mineralnych, m.in.: potasu, sodu, wapnia, fosforu, żelaza czy magnezu"
OdpowiedzUzupełnię, że chodzi o przyswajalność, a dokładniej mówiąc wykorzystanie białka przez człowieka. Generalnie białka zwierzęce mają pod tym względem większą wartości niż roślinne. Zresztą dostępność innych składników też jest lepsza.
Odpowiedz