Substancje zagęszczające to w szczególności: hydrokoloidy, w tym np. karageny - środki pochodzenia naturalnego zwane także "rozpuszczalnymi błonnikami" lub skrobie. - Zagęstniki mają zdolność nadawania produktom zadanych właściwości reologicznych. Substancje stabilizujące zapewniają jednorodną dyspersję wzajemnie nierozpuszczalnych faz. Są zdolne do tworzenia wiązań poprzecznych pomiędzy białkami. Zaliczyć do nich można miedzy innymi fosforany, działające także sekwestrująco na jony metali oraz regulujące pH produktu - wskazuje przedstwicielka firmy Regis. - Jako substancje konserwujące w przypadku wyrobów mięsnych stosuje się azotyn sodu zawarty w soli peklującej. Natomiast przeciwutleniacze, w tym kwas askorbinowy i askorbiniany, stanowią ochronę wyrobów przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za zmiany barwy i smaku. Regulatory kwasowości kontrolują kwasowość i zasadowość produktu - dodaje.

- Obecnie producenci dodatków skupiają się nad pracami rozwojowymi celem zaoferowania coraz większej ilości nowych surowców pochodzenia naturalnego o konkretnych funkcjach, np. ekstrakty przypraw o właściwościach przeciwutleniających: ekstrakty rozmarynu, aceroli lub prace nad modyfikacjami fizycznymi dodatków w miejsce modyfikacji chemicznych - tłumaczy Joanna Rychlicka-Rybska. - Dodatki do żywności oraz ich działanie w produktach spożywczych stanowi w obecnej chwili olbrzymią interdyscyplinarną wiedzę, łączącą specjalizacje z zakresu nie tylko technologii żywności ale także chemii, biologii a nawet fizyki - zauważa.

Zastosowanie dodatków oraz wielkość ich dawek w produktach spożywczych jest prawnie regulowane odpowiednimi rozporządzeniami - UE Nr 25/2013, WE Nr 1333/2008. Opierają się one na historii stosowania poszczególnych substancji oraz na zaawansowanych badaniach mających na celu ocenę wpływu spożycia dodatku na zdrowie i życie człowieka. Czystość dodatków do żywności oraz ich parametry fizykochemiczne i mikrobiologiczne jest uregulowana rozporządzeniami ustanawiającymi specyfikacje UE NR 231/2012, WE NR 1333/2008.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl