• partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Producenci wędlin coraz częściej szukają dodatków pochodzenia naturalnego

W przypadku wyrobów mięsnych najważniejsze grupy dodatków to substancje zagęszczające, stabilizujące, konserwujące, oraz przeciwutleniacze i regulatory kwasowości - wymienia Joanna Rychlicka-Rybska, szef działu badawczo-rozwojowego i laboratorium Regis.
  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 10-04-2013, 12:40
Producenci wędlin coraz częściej szukają dodatków pochodzenia naturalnego

Substancje zagęszczające to w szczególności: hydrokoloidy, w tym np. karageny - środki pochodzenia naturalnego zwane także "rozpuszczalnymi błonnikami" lub skrobie. - Zagęstniki mają zdolność nadawania produktom zadanych właściwości reologicznych. Substancje stabilizujące zapewniają jednorodną dyspersję wzajemnie nierozpuszczalnych faz. Są zdolne do tworzenia wiązań poprzecznych pomiędzy białkami. Zaliczyć do nich można miedzy innymi fosforany, działające także sekwestrująco na jony metali oraz regulujące pH produktu - wskazuje przedstwicielka firmy Regis. - Jako substancje konserwujące w przypadku wyrobów mięsnych stosuje się azotyn sodu zawarty w soli peklującej. Natomiast przeciwutleniacze, w tym kwas askorbinowy i askorbiniany, stanowią ochronę wyrobów przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za zmiany barwy i smaku. Regulatory kwasowości kontrolują kwasowość i zasadowość produktu - dodaje.

- Obecnie producenci dodatków skupiają się nad pracami rozwojowymi celem zaoferowania coraz większej ilości nowych surowców pochodzenia naturalnego o konkretnych funkcjach, np. ekstrakty przypraw o właściwościach przeciwutleniających: ekstrakty rozmarynu, aceroli lub prace nad modyfikacjami fizycznymi dodatków w miejsce modyfikacji chemicznych - tłumaczy Joanna Rychlicka-Rybska. - Dodatki do żywności oraz ich działanie w produktach spożywczych stanowi w obecnej chwili olbrzymią interdyscyplinarną wiedzę, łączącą specjalizacje z zakresu nie tylko technologii żywności ale także chemii, biologii a nawet fizyki - zauważa.

Zastosowanie dodatków oraz wielkość ich dawek w produktach spożywczych jest prawnie regulowane odpowiednimi rozporządzeniami - UE Nr 25/2013, WE Nr 1333/2008. Opierają się one na historii stosowania poszczególnych substancji oraz na zaawansowanych badaniach mających na celu ocenę wpływu spożycia dodatku na zdrowie i życie człowieka. Czystość dodatków do żywności oraz ich parametry fizykochemiczne i mikrobiologiczne jest uregulowana rozporządzeniami ustanawiającymi specyfikacje UE NR 231/2012, WE NR 1333/2008.

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • głodny 2013-04-11 09:27:32

    sam tytuł wiadomości powala na kolana....

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!