Producentów wieprzowiny czeka fala upadłości i konsolidacja
Producenci wieprzowiny nie zachwycą wynikami za pierwsze trzy miesiące 2012 roku. Ten kwartał też będzie trudny dla branży. Zawirowania rynkowe mogą przyspieszyć jej konsolidację - pisze "Parkiet".

Początek roku nie przyniósł ożywienia na pogrążonym w kryzysie rynku mięsa wieprzowego w Polsce - uważają zgodnie analitycy i przedstawiciele branży, z którymi rozmawiał "Parkiet". Może być o nie trudno także w najbliższych miesiącach.
Największą bolączką branży mięsnej są rekordowo wysokie ceny żywca. Jak zauważył Michał Koleśnikow, ekonomista BGŻ, w pierwszym kwartale był średnio o 25-30 proc. droższy niż przed rokiem. Ceny żywca są w Polsce wyższe od średniej unijnej, ponieważ pogłowie trzody jest obecnie najniższe od niemal czterech dekad - czytamy w "Parkiecie".
Trudna sytuacja na rynku najbardziej uderza w spółki specjalizujące się w uboju. Wywiadownia gospodarcza Dun & Bradstreet Poland prognozuje, że w tym roku może upaść 18 - 20 firm z branży mięsnej. Według jej danych w 2011 roku upadło 15 firm z tego sektora, o sześć więcej niż w 2010 roku.
