Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Mięso

Produkcja drobiu w Polsce spada po raz pierwszy od 2003 roku

  • Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
  • Data: 12-02-2020, 10:32
Po jedenastu miesiącach 2019 roku produkcja drobiarska ogółem, liczona w tysiącach sztuk ubijanego drobiu, spadła o 0,6 procent. W tym samym czasie produkcja kurcząt rzeźnych zmniejszyła się o ponad jeden procent - wynika z danych opublikowanych przez Eurostat.
Produkcja drobiu w Polsce spada po raz pierwszy od 2003 roku
Produkcja drobiu w Polsce rosła nieprzerwanie przez ostatnie 17 lat, fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Spadek produkcji drobiarskiej w Polsce jest pierwszym takim zdarzeniem od 17 lat czyli od początku publikacji polskich danych przez europejski urząd statystyczny - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

– To pozornie kosmetyczne zmiany, niemniej dla polskiego drobiarstwa to bardzo istotne i symboliczne wydarzenie, które zapowiada nowe czasy – komentuje opublikowane dane statystyczne
Mariusz Szymyślik, dyrektor do spraw analiz Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!