Jedną z propozycji MF jest podniesienie podatku do 23 proc. na owoce morza oraz kawior. Ten ostatni produkt znalazł się pod skrzydłami Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. W trakcie uzgodnień projektu resort na piśmie wystąpił w obronie polskich producentów kawioru i zwrócił się do MF o pozostawienie stawki VAT na ten produkt na poziomie 5 proc.

W Polsce w ciągu ostatnich pięciu lat produkcja kawioru wzrosła dziesięciokrotnie, dzięki temu zajmujemy obecnie piąte miejsce w świecie, a trzecie w Europie. Znaczne podwyższenie stawki VAT może ten bardzo korzystny trend zatrzymać.

W Polsce kawior powstaje głównie z ikry jesiotra rosyjskiego i syberyjskiego. Ryby hodowane są m.in. w okolicach Olsztyna i Konina. Liderem w produkcji kawioru jest firma Antonius Caviar. W 2017 r. wypuściła na rynek około 20 ton. Światowymi liderami w produkcji kawioru są Rosja i Chiny, w Europie — Włochy, Francja, Polska, Niemcy.

Więcej w Pulsie Biznesu

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl