Produkcja mięsa owczego będzie rosła
Według ostatniego wspólnego raportu OECD (Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju) oraz FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) z czerwca br., produkcja mięsa owczego (w ekwiwalencie mięsa) na świecie może wzrosnąć do 2022 r. o 1,9 mln ton do prawie 15,8 mln ton - podaje FAMMU/FAPA na podst.: FAO/OECD.

Produkcja w krajach rozwijających zwiększy się o 1,7 mln ton, co będzie stanowić aż 88 proc. całego wzrostu produkcji tego gatunku mięsa na świecie. Produkcja w subsaharyjskiej części Afryki wzrośnie o 482 tys. ton, osiągając poziom 2,6 mln ton.
Wytwórczość tego gatunku mięsa w Chinach skoczy o 206 tys. ton do 4,3 mln ton, co będzie stanowić 27 proc. całkowitej produkcji mięsa owczego na świecie. W krajach rozwiniętych produkcja mięsa owczego wzrośnie przede wszystkim w Australii oraz w Nowej Zelandii, odpowiednio o 171 tys. ton do 753 tys. ton oraz o 33 tys. ton do 494 tys. ton.
Wzrostowi produkcji tego gatunku mięsa będzie towarzyszyła wzrostowa tendencja w konsumpcji. Do 2022 r. spożycie mięsa owczego na świecie zwiększy się o 14 proc. lub blisko 2 mln ton.
