Produkcja mięsa w Brazylii będzie rosła
Według brazylijskiego ministerstwa rolnictwa w ciągu najbliższych 10 lat (do 2020 roku) produkcji mięsa ogółem w Brazylii zwiększy się o 38% (wzrost netto o 8,4 mln ton) do 30,5 mln ton - informuje FAMMU/FAPA.
Największa dynamika wzrostu produkcji będzie dotyczyć mięsa drobiowego (3,6%/rocznie), a astępnie wołowiny (2,2%/rocznie) oraz wieprzowiny (2%/rocznie). Prognozowana dynamika wzrostu produkcji w najbliższych latach będzie jednak niższa w stosunku do tempa wzrostu odnotowanego w ostatniej dekadzie.
W ostatnich 10 latach produkcja drobiu wzrastała 6,8%/rocznie, natomiast wołowiny i wieprzowiny odpowiednio o 4,2%/rocznie oraz o 4,6%/rocznie. W najbliższych latach spożycie mięsa wołowego w Brazylii będzie zwiększało się o 1,9%/rocznie, podczas gdy eksport będzie rósł o 3,9%/rocznie. W latach 2019/2020 wyniesie ono 3,09 mln ton wobec 2,11 mln ton w latach 2009/2010.
