Produkcja piskląt brojlerów kurzych pobiła kolejny rekord
- Autor: KIPDiP
- Data: 17-10-2018, 11:06

- Rok 2018 jest wyjątkowy pod względem produkcji piskląt. W pierwszych siedmiu miesiącach tego roku tylko raz wylęgi kurcząt rzeźnych spadły poniżej stu milionów sztuk. To ewenement ponieważ wcześniej miesiące, w których przekraczaliśmy tę barierę zdarzały się niezwykle rzadko i za każdym razem budziły zainteresowanie branży – mówi Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Jego zdaniem interesujący może być kolejny miesiąc. Z jednej bowiem strony widać, że wylęgi wrześniowe mają tendencję do przyjmowania niższych wartości niż sierpniowe. Z drugiej jednak strony nakłady jaj wylęgowych sugerują, że we wrześniu możemy zobaczyć wynik produkcji piskląt bardzo zbliżony do tego, jaki pojawił się z danymi za sierpień. Logika funkcjonowania rynku oraz opóźnienia w transmisji impulsów z rynku skupu na rynek produkcji piskląt podpowiadają, że wrześniowe dane będą mocne i nie można wykluczać nawet pobicia dopiero co ustanowionego rekordu.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W pierwszych ośmiu miesiącach 2018 roku wyprodukowano w Polsce 826,9 mln sztuk piskląt kurcząt rzeźnych. Było to o 58,2 mln sztuk więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku, co oznacza wzrost o 7,57 procent. Średnia miesięczna produkcja w okresie od sierpnia 2017 r. do lipca 2018 r. (ostatnich 12 miesięcy) wyniosła 100,9 mln sztuk (w tym samym okresie rok wcześniej – 95,4 mln sztuk).
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
mięso na wtorek
Prezes Cedrobu: W branży spożywczej nie ma kryzysu
-
Turcja nie chce się już kojarzyć z drobiem
-
Szczepienie drobiu przeciwko Salmonelli powoduje antybiotykooporność
-
Rocznie do budżetu trafi 150 mln zł w związku z opłatami weterynaryjnymi
-
Za drób trzeba zapłacić niemal 50 proc. więcej niż przed rokiem
-
mięso na wtorek
Drób z Ukrainy wjedzie do UE bez cła? To może dobić polskich hodowców
-
Duży producent drobiu walczy z grypą ptaków. Rekordowe straty
-
mięso na wtorek
Ceny mięsa w sklepach rosną. Jak duże podwyżki zaakceptują sieci?
-
Producenci jaj: w I kw. br. jaja podrożały w hurcie o 62,5 proc.
-
Rynek majonezu. Winiary liderem w aż 11 województwach
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
komentarze (0)