Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Mięso

Produkcja trzody: konieczna modernizacja. Kluczowe zwiększenie wydajności

  • Autor: RW,portalspozywczy.pl
  • Data: 14-03-2016, 14:08
Zdaniem Tomasza Szymańskiego, prezes firmy Simplum, polska branża mięsna wymaga modernizacji. Szczególne problemy widoczne są na rynku wieprzowiny, co wiąże się m.in. ze znaczącym rozdrobnienie produkcji trzody chlewnej. - Nie ma sensu utrzymywać nieefektywnej ekonomiki - mówił Szymański na zorganizowanym spotkaniu prasowym.
Produkcja trzody: konieczna modernizacja. Kluczowe zwiększenie wydajności
Fot. Shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Prezes Simplum podkreślał, że istotnym problemem branży jest duże rozdrobnienie na poziomie gospodarstw, a także zakładów mięsnych. O sile rynku stanowią nie duże podmioty, ale wiele rozdrobnionych gospodarstw. 

Janusz Wojtczak producent trzody chlewnej i prezes zarządu Inter-Agri, zwracał uwagę, że dla prowadzenia efektywnej produkcji trzeba posiadać minimum 400 loch w stadzie podstawowym. Duże rozdrobnienie polskich producentów bezpośrednio wpływa na sytuację całej branży. 

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • RanDan 2016-03-31 21:12:17

    No ale ceny rosną, to nie lepiej w jakosc isc? Ja sie tak staram, dostaje jeszcze za te wszystkie preparaty zwroty z klubu superhodowcy, mieso tez super

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!