Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Produkcja wołowiny wyższa niż przed rokiem

Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2015 r. kraje Unii wyprodukują brutto 7 mln 857 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 2,5 proc. więcej niż w 2014 r. - donosi FAMMU/FAPA.

Produkcja wołowiny wyższa niż przed rokiem
Fot. Shutterstock

W przyszłym roku poziom wytwórczości tego gatunku mięsa utrzyma się na wysokim poziomie, przede wszystkim dzięki rozwojowi pogłowia bydła mlecznego oraz przystosowaniu się pogłowia bydła mięsnego do nowych zasad WPR, po czym w następnych latach produkcja ponownie zacznie spadać. Tempo spadku produkcji będzie mniejsze niż w latach 2005-2013. Pod koniec prognozowanego okresu, w 2025 r. produkcja brutto tego gatunku mięsa w krajach UE osiągnie poziom 7 mln 554 tys. ton, tj. będzie o około 4 proc. niższa niż jej szacowana wielkość w 2015 r.

Jak prognozują eksperci unijni, w bieżącej dekadzie wywóz żywca oraz wołowiny ze Wspólnoty będzie utrzymywał się na stabilnym, wysokim poziomie, wynosząc łącznie około 260 tys. ton. Należy się jednak spodziewać zmian w kierunkach unijnego eksportu. Rosja po zniesieniu embarga będzie sprowadzać mniej wołowiny z Unii ze względu na niższy popyt oraz wzrost znaczenia innych dostawców. Tymczasem nowe możliwości zbytu na unijną wołowinę zaoferują kraje azjatyckie (Hongkong, Chiny, Filipiny, Tajlandia oraz Korea Południowa) oraz Bliski Wschód. W wywozie może wzrosnąć znaczenie żywca dla odbiorców halal, kosztem zmniejszenia eksportu mięsa.

Po zniesieniu barier w handlu, nowe możliwości zbytu wołowiny z Unii zaoferują Stany Zjednoczone oraz Arabia Saudyjska. Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2015 r. import mięsa wołowego do Wspólnoty obniży się o 2 proc. do 301 tys. ton. W całym prognozowanym okresie przywóz mięsa wołowego do Unii będzie się kształtował na wyższym poziomie niż w poprzedniej dekadzie, wynosząc średnio 326 tys. ton.

Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2015 r. spożycie mięsa wołowego per capita w krajach Wspólnoty ponownie wzrośnie, po czym nastąpi okres stabilizacji przed kolejnym spadkiem. Do końca prognozowanego okresu obniży się ono do poziomu 10,3 kg/ osobę (w wadze produktu).
Poziom ten jednak będzie maskował różnice w pułapach spożycia w nowych (3,0 kg/osobę) oraz
starych (12,0 kg/osobę) krajach Wspólnoty.

Począwszy od 2016 r. ceny wołowiny na rynku światowym będą odczuwały presję spadkową,
wynikającą ze zwiększonej podaży ze strony producentów w Stanach Zjednoczonych, Brazylii oraz
w Argentynie. Skala spadku będzie zależna od wpływu recesji gospodarczej w Brazylii na sektor
wołowiny oraz lokalnego spożycia, co zdeterminuje ilość mięsa kierowanego na eksport. W krajach
UE ceny wołowiny w drugiej połowie prognozowanego okresu osiągną prawdopodobnie średni
poziom około 3470 EUR/t.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wołowina RSS ALERT    /    mięso wołowe RSS ALERT    /    produkcja wołowiny RSS ALERT    /    rynek wołowiny RSS ALERT    /    Unia Europejska RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.154.129
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!