• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Produkcja żywca rzeźnego spadła w 2013 r. o 1,4 proc.

Produkcja żywca rzeźnego w 2013 roku spadła o 73,4 tys. ton, czyli o 1,4 proc. w stosunku do 2012 roku i wyniosła 5,2 mln ton - wynika z danych GUS.
  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 09-09-2014, 12:08

Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 356,3 kg wobec 352,6 kg w 2012 r.

GUS podał, że w gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2013 r. 4584,3 tys. ton żywca, tj. o111,3 tys. ton (o 2,4 proc. mniej) niż w 2012 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła 88,1 proc. produkcji krajowej.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Krajowa produkcja żywca rzeźnego w 2013 r. według gatunków wyniosła:
- wołowego - 714,2 tys. ton (o 0,6% mniej niż w 2012 r.),
- cielęcego - 33,2 tys. ton (o 18,6% mniej),
- wieprzowego - 2059,1 tys. ton (o 7,3% mniej),
- baraniego - 3,3 tys. ton (o 4,1% więcej),
- końskiego - 17,4 tys. ton (o 40,2% mniej),
- drobiowego - 2372,4 tys. ton (o 5,0% więcej niż w 2012 r.).

W 2013 r. w ogólnej produkcji żywca rzeźnego wzrósł, w porównaniu z rokiem 2012, udział żywca drobiowego o (2,8 p. proc.) i żywca wołowego (o 0,1 p. proc.) natomiast zmniejszył się udział żywca wieprzowego (o 2,5 p. proc.), cielęcego (o 0,2 p. proc.) i końskiego o (0,3 p. proc.). Udział pozostałych gatunków żywca rzeźnego, tj. baraniego, króliczego i koziego kształtował się na poziomie sprzed roku.

W przekroju terytorialnym najwyższym udziałem w krajowej produkcji żywca rzeźnego ogółem charakteryzowały się województwa: wielkopolskie (21,1 proc.), mazowieckie (16,5 proc.), kujawsko-pomorskie (8,5 proc.) i łódzkie (8,4 proc.).

Najniższy udział w ogólnokrajowej produkcji żywca rzeźnego miały województwa: podkarpackie (2 proc.), dolnośląskie (2,3 proc.), małopolskie (2,4 proc.), świętokrzyskie (2,5 proc.), opolskie (2,6 proc.) i lubuskie (2,8 proc.).

Najwyższą produkcją żywca rzeźnego na 1 ha użytków rolnych, przy notowanej średnio dla kraju (356,3 kg), charakteryzowało się 7 województw: wielkopolskie (629,4 kg), mazowieckie (452,4 kg), śląskie (447,1 kg), łódzkie (442,6 kg), kujawsko-pomorskie (419,5 kg), pomorskie (393,4 kg) i lubuskie (354,1 kg).

Najniższą w kraju produkcję żywca rzeźnego na 1 ha użytków rolnych odnotowano w województwach: dolnośląskim (129,0 kg), podkarpackim (182,8 kg) i lubelskim (215,2 kg).

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!