Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Prof. Pisula: Afera z koniną w burgerach może zaszkodzić wizerunkowi polskich producentów

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-01-2013, 13:55
Polska żywność jest konkurencyjna zarówno jakością jak i ceną prawie we wszystkich krajach członkowskich UE. Lokalna konkurencja zawsze będzie próbowała chronić własny rynek - zauważa prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW, komentując skandal, jaki wybuchł w Irlandii po wykryciu koniny w wołowych burgerach produkowanych na bazie polskiego surowca w zakładzie Silvercrest Meats.
Prof. Pisula: Afera z koniną w burgerach może zaszkodzić wizerunkowi polskich producentów
prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Irlandia, kraj wołowiny kulinarnej w sytuacji kryzysowej, będzie zawsze starał się ograniczyć sprzedaż z innych krajów - wskazuje profesor.

Dodaje, że badania DNA, dzięki którym możliwe jest rozróżnienie gatunku mięsa, co w Polsce stosuje IJHARS, jest w Irlandii bardzo tanie. - Kosztuje około 5 dolarów. Nic dziwnego, że stosuje się je bardzo często - tłumaczy prof. Pisula.

W komunikacie prasowym ABP Food, właściciel zakładów Silvercrest Meats poinformował, że "grupa stwierdziła, iż skażony koniną surowiec do burgerów nie pochodzi z należącego do grupy zakładu w Poznaniu". Jednak profesor zastrzega, że nie może być mowy o "skażeniu" a jedynie o "zanieczyszczeniu" lub najwyżej "fałszowaniu".

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Ryszard 2013-01-29 14:22:32

    Bardzo ciekawa wypowiedź człowieka nauki. Prosimy o więcej tego typu krótkich wypowiedzi specjalistów, którzy są nie tylko związani z jakąś firmą, czy agencją. Można się dowiedzieć konkretów (np. o badaniu DNA mięsa - jego taniości i powszechności w Irlandii). Można się też dowiedzieć o szerszej perspektywie problemu (o możliwym fakcie wyczulenia Irlandczyków na koninę). Z całości zaś przebija troska o polską gospodarkę i polskich producentów. Piątka z plusem.

    Odpowiedz
  • JemSwiadomie.pl 2013-01-29 14:35:15

    Tylko producenci piczą tylko na zysk.

    Odpowiedz
  • Eterno Vagabundo 2013-01-30 15:01:27

    Może nam wyjaśni Profesor Pisula, Czym to Irlandczyków Konina uczula ?

    Odpowiedz
  • modus 2013-01-31 19:46:17

    trzeba zakazać uboju koni w naszym kraju konie to są mondrzejsze od ludzi i to jest szczera prawda a człowiek jest mordercą i żeby tylko zarobić na mordowaniui zwierząt właśnie tak robią Włosi i handlarze śmiercią na wszystkich targach i na naj większym targu śmierci w Skaryszewie tam dochodzi do bestialstwa na zwierzętach trzeba ukrucić ten haniebny proceder i przewoźników pozamykać razem z tymi handlarzami śmierci

    Odpowiedz
  • PO 2013-01-31 21:09:27

    Moderator: komentarz został usunięty ze względu na naruszenie zasad forum. Prosimy o zachowanie kultury dyskusji.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!