• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Prof. Pisula: Grozi nam wzrost szarej strefy w handlu mięsem

Jeżeli do 1 stycznia branży mięsnej nie uda się przekonać MRiRW do zmiany czysto politycznej decyzji poprzedniego ministra rolnictwa, dotyczącej uboju gospodarczego, to czeka nas niewątpliwy wzrost szarej strefy w handlu mięsem - powiedział prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.
  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-10-2012, 15:15
Prof. Pisula: Grozi nam wzrost szarej strefy w handlu mięsem
prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW

- Obecnie obowiązujące przepisy sprawiają, że zakłady przemysłowe muszą spełniać szereg rygorystycznych norm, oraz są poddawane szczegółowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej, podczas gdy gospodarstwa, które uzyskały możliwość prowadzenia „uboju gospodarczego" są zwolnione z większości wymagań jakościowych - zauważył prof. Pisula na konferencji "ConPro i osłonki alginianowe Vega jako szansa na wykreowanie nowych możliwości biznesowych" zorganizowanej przez firmy Handtmann, Promar i Ruitenberg.

Warto pamiętać, że w skali kraju z uboju gospodarskiego pochodzi rocznie ok. 300 tys. ton mięsa.

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • hohoł 2012-10-03 22:06:17

    I znowu uczony wariat się wypowiada w temacie o którym nie ma zielonego pojęcia , ale jest na pewno rzecznikiem MAFII mięsnej która produkując świństwo martwi się o zbyt ŚWIŃSTWA bo ubój gospodarczy to świeże mięso ze sprawdzonego źródła i smaczne domowe wyroby bez chemii .

    Odpowiedz
  • Jan 2012-10-04 10:01:28

    Chyba tylko ty w to wierzysz. 99% uboju gospodarczego nie spełnia żadnych norm higienicznych. Brud, smród oraz smród i brud.

    Odpowiedz
  • JFK 2012-10-04 21:05:47

    przepisy typowo Stalinowskie

    Odpowiedz
  • hohoł 2012-10-05 22:43:43

    Moderator: komentarz został usunięty ze względu na naruszenie zasad forum. Prosimy o zachowanie kultury dyskusji.

    Odpowiedz
  • Karol 2012-10-06 09:22:37

    W małych psełdo ubojniach ZERO higieny SYF rozumiem uproszczene ułatwienie OK ale minimum higieny musi być dla bezpieczeństwa konsumentów Każdy mówi mnie na to nie stać ale na gorzałkę go stać

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!