• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Prof. Wojciech Pisula: Aby nazwać ubój humanitarnym trzeba uszkodzić mózg zwierzęcia

Strona 2 z 2
  • Autor: PAP
  • Data: 03-03-2013, 13:27

Przez wiele lat popularna była opinia, że odruchy, które możemy zaobserwować po śmierci zwierzęcia trwają dłużej niż jego aktywność psychiczna. "Było takie głębokie przeświadczenie, że zwierzę wprawdzie się porusza, ale i tak nic nie czuje i nie ma świadomości. W tej chwili naukowcy odwracają się od tej teorii, sądzimy, że często jest wręcz odwrotnie" - podkreślił prof. Pisula.

Nawet badania prowadzone na tak małych zwierzętach jak szczury, u których dokonano dekapitacji, wykazały, że ostatnie fazy umierania ich mózgu następowały dopiero po 50 sekundach. "Z dużą pewnością można powiedzieć, że jeśli chcemy dokonywać uboju humanitarnego należy wyłączyć mózg zwierzęcia i wtedy dopiero dokonać ostatecznego zabiegu prowadzącego do uśmiercenia" - powiedział uczony.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Cierpienie zwierząt zabijanych w uboju rytualnym wynika jednak nie tylko z fizjologicznego bólu związanego z naruszeniem tkanki ciała, poderżnięciem gardła i powolnym konaniem. Tego rodzaju ubojowi towarzyszy też najwyższy możliwy poziom hormonów stresu, który pojawia się już podczas przygotowywania do uśmiercenia. Duże zwierzęta np. krowy trzeba najpierw skrępować. Dawniej polegało to na podwieszaniu za tylne nogi w taki sposób by zwierzę zwisało głową do dołu. Teraz używa się do tego klatek obrotowych, w których zamyka się zwierzęta. W klatce obrotowej typu Weinberg zwierzę spędza ponad półtorej minuty.

"Nie mamy wątpliwości że występują tutaj reakcje lęku i paniki. Nie pojawiają się za to zmniejszające odczucie bólu endorfiny, które wydzielają się gdy zwierzę ucieka albo walczy. Wysiłek fizyczny prowadzi do wyzwolenie tego rodzaju efektu, którego tutaj nie ma. Zwierzę jest w stu procentach wrażliwe na wszystkie doznania sensoryczne, które towarzyszą ubojowi" - powiedział PAP prof. Pisula.

Ewelina Krajczyńska (PAP)

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • ola 2013-03-03 14:58:00

    to ciekawe co insynuuje pan Pisula bo drugi Pan PISULA twierdzi co innego i inne srodowiska naukowe tez .Nie dorabiajmy ideologi na siłe do czegoś co było przez setki tysięcy lat.Zwierzeta podczas kazdego uboju będa odczuwały stres i ból,ale prawda jest taka że zwierzęta rzezne są przeznaczone do zjedzenia i takie jest prawo natury.Ludzie tez odczuwają strach i fizyczny ból gdy nie MAJĄ CO DAĆ JEŚC DZ IECIOM I WŁASNEJ RODZINIE .zwierzęta powinniśmy szanować ale w pierwszej kolejności myślec o ludziach .Ubój rytualny to są miejsca pracy dla setek tysięcy ludzu TO SĄ ZAKŁADY KTÓRE ZA CHWILE PRZESTANĄ ISTNIEĆ TO JEST ROLNICTWO KTÓRE ZA CHWILE PADNIE

    Odpowiedz
  • ROLNIK 2013-03-03 15:04:27

    PRACY I CHLEBA PANIE PISULA POTRZEBA LUDZIOM I MIEJSC PRACY A NIE PROFESORÓW KTORZT NIC NIE OSIĄGNELI TYLKO CHCĄ ZAISTNIE NA UBOJU RYTUALNYM .PANA LEPSZ A CZĘŚC RODZINY PISULÓW ZA PANA SIĘ WSTYDZI

    Odpowiedz
  • UBOJOWIEC 2013-03-03 15:27:56

    MÓZG TEGO PANA PRACUJE TEZ TYLKO PRZEZ MINUTE I DLATEGO OPOWIADA BREDNIE

    Odpowiedz
  • rozum 2013-03-03 16:31:40

    do internauty uzywajacego pseudonimu: "UBOJOWIEC": jak Bozia rozdawala rozumy - to pana chyba akurat nie bylo w pokoju.

    Odpowiedz
  • ubojowiec 2013-03-03 17:01:10

    do rozum oczywiście że nie było bo go już dostałem przed takim rozumem jak ty

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!