Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Prognozy Komisji Europejskiej dotyczące rynku trzody chlewnej w 2020 r.

Pandemia Covid-19 i związane z nią skutki gospodarcze są decydującym czynnikiem dla obecnego rozwoju rynku - również trzody chlewnej. Kryzys koronawirusa gwałtownie wstrząsnął również europejskim rynkiem trzody chlewnej. Komisja Europejska przedstawiła prognozy dotyczące dalszego rozwoju rynku.

Prognozy Komisji Europejskiej  dotyczące rynku trzody chlewnej w 2020 r.
fot. Shutterstock
  • Źródło www.farmer.pl

Autor: farmer.pl
Data: 21-08-2020, 12:10

KE oczekuje, że produkcja wieprzowiny w UE 27 nieznacznie wzrośnie w 2020 r. w tym samym czasie konsumpcja gwałtownie spadnie o prawie 3 procent.

Pandemia Covid-19 i związany z nią wpływ ekonomiczny są decydującym czynnikiem w bieżącym rozwoju rynku. W UE łańcuch żywnościowy okazał się szczególnie odporny, pisze Komisja Europejska w swojej średniookresowej perspektywie rynków rolnych. Rolnicy i przetwórcy nadal dostarczali żywność w tych trudnych czasach. Supermarkety i sklepy spożywcze były otwarte przez cały okres lockdownu.

Komisja uważa, że ​​wraz ze stopniowym znoszeniem w całej UE środków blokujących związanych z koroną i wakacjami popyt, zwłaszcza catering powinien powrócić do normalnego poziomu. Wciąż istnieje jednak wiele niepewności, co do ożywienia gospodarczego, a tym samym rozwoju popytu w UE i na świecie.

Komisja jest przekonana, że ​​zwłaszcza prognozowany zasięg recesji gospodarczej jest tak duży, że można spodziewać się gwałtownego wzrostu bezrobocia w UE, co będzie miało negatywny wpływ na konsumpcję prywatną.

Jednak efekty działań stymulacyjnych, zwłaszcza w związku z budżetem europejskim na lata 2021-2027, oraz siła ożywienia, zwłaszcza na rynkach eksportowych, powinny stymulować popyt i podaż, a także mieć bezpośredni wpływ na ceny, a tym samym na rentowność sektora rolnego i sektora spożywczego.

Komisja zakłada, że ​​produkcja wieprzowiny w UE -27 nieznacznie wzrośnie w 2020 r., ale pozostanie poniżej poziomu z 2018 r. Jednocześnie bardzo gwałtownie spada spożycie wieprzowiny o prawie 3 proc. - do najniższego poziomu w tym tysiącleciu. Po raz pierwszy spożywa się mniej niż 30 kg wieprzowiny na mieszkańca. Stopień samowystarczalności Europejczyków w zakresie wieprzowiny wzrósł o prawie 5 punktów procentowych do aż 136 procent.

Czytaj więcej na farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

mięso RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    Komisja Europejska RSS ALERT    /    rynek trzody chlewnej RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.119.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!