Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Przedstawiciele branży mięsnej i drobiarskiej spotkali się w Sopocie

Zakończyło się 59. Zgromadzenie Ogólne międzynarodowej organizacji CLITRAVI (Unijne Stowarzyszenie Przetwórców Mięsa i Drobiu). W trakcie trzech dni spotkań przedstawiciele stowarzyszeń mięsnych oraz drobiarskich z całej Wspólnoty dyskutowali na temat sytuacji branży w ujęciu unijnym, ale także globalnym. Omawiane były m.in. tematy związane z jakością i bezpieczeństwem żywności oraz zrównoważonym rozwojem.

Przedstawiciele branży mięsnej i drobiarskiej spotkali się w Sopocie
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej

Autor: portalspozywczy.pl/KRD-IG
Data: 15-05-2017, 10:44

CLITRAVI to międzynarodowe stowarzyszenie, skupiające 28 krajowych organizacji branży mięsnej i drobiarskiej z państw Unii Europejskiej. Wśród nich znajduje się Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza zrzeszającą polskich hodowców, producentów i przetwórców drobiu.

Co roku każda z krajowych organizacji zrzeszonych w ramach CLITRAVI gości przedstawicieli innych państw w swoim kraju. W tym roku wydarzenie miało miejsce w Polsce w dniach 10-12 maja, pod egidą KRD-IG. Cała konferencja poświęcona była zagadnieniom dotyczącym branży przetwórstwa mięsa i drobiu na rynku wspólnotowym, a także jej przyszłości w ujęciu globalnym.

Jednakże wymiana wiedzy i doświadczeń dotyczących sektora żywnościowego nie jest jedyną rolą corocznych spotkań członków stowarzyszenia. Bardzo istotny punkt to rozwijanie idei Unii Europejskiej, rozumiane jako pogłębianie relacji wśród członków Wspólnoty oraz zacieśnianie więzi między przedstawicielami krajów unijnych, m.in. poprzez przybliżanie historii, kultury i dziedzictwa narodowego poszczególnych państw. Dlatego też poza seminariami i spotkaniami roboczymi uczestnicy mieli okazję zwiedzić Europejskie Centrum Solidarności.

- Czujemy się zaszczyceni, że powierzono naszej Izbie organizację jednego z najważniejszych spotkań przedstawicieli branży przetwórstwa mięsa i drobiu w Unii Europejskiej. W ciągu tych kilku dni mieliśmy okazję dyskutować o sytuacji tego sektora w kontekście wyzwań cywilizacyjnych takich jak: jakości i bezpieczeństwa żywności, dystrybucji w ujęciu globalnym, a także poszanowania środowiska przy równoległym rozwoju zintensyfikowanej produkcji surowców – poinformował Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

W gronie gości konferencji znaleźli się przedstawiciele sektora przetwórstwa mięsa i drobiu praktycznie ze wszystkich krajów Wspólnoty, a także urzędnicy unijni. Wśród nich reprezentanci Komisji Europejskiej: Dr. Sabine Jülicher - Dyrektor ds. Bezpieczeństwa i Innowacji w obszarze Żywności i Paszy w DG SANTÉ, która podczas swojego wystąpienia omówiła zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności oraz Rudolf Mögele - Zastępca Dyrektora Generalnego DG AGRI, który przedstawił obecną sytuację na rynku mięsa wieprzowego, wołowego i drobiu w UE i pochylił się nad jego przyszłością.

więcej informacji:

KRD-IG RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    Łukasz Dominiak RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    CLITRAVI RSS ALERT    /    Robert Volut RSS ALERT    /    drób 2017 RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    Unia Europejska RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • jaro 2017-05-16 20:03:25
    branża mięsna sprzedaje otyłość, przyjdzie czas, że będzie płacić jak przemysł tytoniowy na leczenie ludzi
  • Roman 2017-05-24 11:37:57
    otyłość? chyba pan pomylił branże.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.170.78.142
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!