Przemysł mięsny: Na Wschodzie idą zmiany
- Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
- Data: 18-06-2014, 12:32

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Szczególnie mocną reprezentację sektor mięsny posiada w województwach podlaskim, lubelskim i warmińsko-mazurskim. Swoje oddziały prowadzą tutaj liderzy rynku, m.in.: Animex, Sokołów, Wipasz, Indykpol, Zakłady Mięsne Łmeat Łuków, Zakład Mięsny Wierzejki, Zakłady Mięsne Łuniewscy, Zakłady Mięsne Dobrosławów czy firma Skłodowscy. Pojawiają się też nowi inwestorzy. Przykładowo, na początku tego roku w obiekcie przejętym po Zakładach Mięsnych Końskowola działalność rozwija włoska spółka Pini Beef. Ze statystyk wynika, że nieco słabiej w obszarze produkcji i przetwórstwa mięsa wypadają regiony świętokrzyski i podkarpacki.
Sławomir Sosnowski, wicemarszałek województwa lubelskiego podkreśla, że Polska Wschodnia jest otwarta na inwestorów z branży mięsnej. - Na wiele sposobów staramy się pomagać zakładom mięsnym w promocji. Udaje nam się to m.in. poprzez obecność na imprezach, targach i wystawach o zasięgu europejskim - wyjaśnia.
komentarze (0)