• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Przetwórcy wieprzowiny skarżą się na coraz niższą rentowność

Przetwórcy wieprzowiny walczą o surowiec, który drożeje. W 2011 r. trudno im będzie odnotować wyniki lepsze niż rok temu - pisze Parkiet.
  • Autor: Parkiet
  • Data: 11-08-2011, 07:49
Przetwórcy wieprzowiny skarżą się na coraz niższą rentowność

Z „kupuj" do „neutralnie" obniżył rekomendację dla Polskiego Koncernu Mięsnego Duda Dom Maklerski AmerBrokers. Przecena akcji to niejedyny powód do zmartwień dla zarządu PKM Duda.

Jak pisze "Parkiet", zdaniem ekonomistów BGŻ negatywny wpływ na marże firm mięsnych mają wysokie ceny surowca. W pierwszej połowie 2011 r. żywiec był o 11 proc. droższy niż rok wcześniej. Spadające pogłowie trzody chlewnej - według BGŻ może w tym roku po raz pierwszy od 48 lat spaść poniżej 13 mln sztuk - zaostrzy walkę o surowiec, a co za tym idzie, zwiększy także koszty zakładów.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Monika Kalwasińska, analityk DM PKO BP, zwraca uwagę, że wysokie ceny będą miały negatywny wpływ głównie na marże brutto ze sprzedaży firm specjalizujących się w przetwórstwie. Jej zdaniem dla PKM Duda korzystne w tej sytuacji jest to, że zajmuje się on także ubojem - czytamy w "Parkiecie".

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • jasiu 2011-08-11 09:29:39

    zredukowałem stado macior o 50 % a może sprzedam i resztę bo zakłady mięsne płacą za niskie ceny za tuczniki moi koledzy robią to samo jak zakłady szybko cen nie podniosą to analitycy się pomylą bo stado będzie nie 13mln tylko ...może 10mln i zakłady zbankrutują z braku surowca

    Odpowiedz
  • ja 2011-08-11 11:32:00

    drogi \"jasiu\" zapomina pan, że jest wolny rynek i surowiec można importować, zatem jedyną konsekwencją będzie to, że polskie kiełbasy będą robione w niemieckich świń...

    Odpowiedz
  • kłusownik 2011-08-11 12:28:14

    ...spoko spoko w Niemczech pogłowie macior też już leci od pół roku w dół, dodatkowo, wiele starych chlewni na Zachodzie do 2013, ze względu na dobrostan, ma być zamkniętych.... więc :\" zaczarowny ołówek\" i będą sobie półtusze ... rysować...

    Odpowiedz
  • jasiu 2011-08-11 23:08:56

    wolny rynek powinien być wolnym rynkiem (równe dopłaty dla wszystkich rolników w UE albo jeszcze lepiej brak dopłat i subwencji dla rolników na całym świecie}ale wtedy Niemcy i inne kraje zachodu z Polakami przegrają jeśli nie mam racji to dlaczego stara piętnastka nie chce wyrównać dopłat wolny rynek jest tylko w Polsce na zachodzie świnia i inne produkty rolne są sprawą narodową a rolników się chroni przed konkurencją z zewnątrz tam bezpieczeństwo żywnościowe jest PRIORYTETEM a u nas niestety nie i dlatego z potęgi wieprzowej której bała się Europa staliśmy się importerem a pogłowie spadło o 50%

    Odpowiedz
  • Kubasiewicz Krzysztof 2011-08-12 08:53:06

    nie opłaca się hodować świń w Polsce dlatego nie ma świń i nie bedzie bo cena zywca wieprzowgo w Polsce nie jest rynkowa ! zlikwidowano fermy świń ,a teraz bedzie likwidacja zakładów mięsnych... tego nalezało sie spodziewać

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!