Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Przybywa inicjatyw klastrowych w branży mięsnej

"Rozwój inicjatywy klastrowej - wizja dla polskiej branży mięsnej na tle doświadczeń francuskich" - pod takich hasłem odbywała się (26-27 lutego br.) w Warszawie dwudniowa, międzynarodowa konferencja, zorganizowana przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Grupę Roboczą Klastra Mięsnego Polska Wędlina, która działa przy tej organizacji. Konferencja zgromadziła pod stu uczestników, w większości członków SRW RP lub przedstawicieli firm współpracujących ze Stowarzyszeniem.

Przybywa inicjatyw klastrowych w branży mięsnej

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 02-03-2010, 15:20

Dzień pierwszy konferencji, nazwany "francuskim", wypełniły wykłady i prelekcje na temat funkcjonowania klastrów we Francji. Z wypowiedzi Josepha Culioli, zastępcy ds. badań w Klastrze InnoViandes w Clermont-Ferrand oraz Helene Daviet, koordynatora regionalnej grupy jakości wyrobów mięsnych APVC z Owernii jasno wynikało, że taki rodzaj działań gospodarczych ma we Francji kilkudziesięcioletnia tradycję. Nadal jednak zainteresowanie tworzeniem klastrów jest ogromne. Dość powiedzieć, że w ostatnim czasie powołano ich aż 71, z czego 14 to agroklastry.

Jednym z tematów pierwszego dnia konferencji była także polityka jakości w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Informację o obowiązujących w Polsce krajowych i unijnych systemów jakości przedstawił Dariusz Goszczyński, zastępca dyrektora ds. oznaczeń geograficznych Departamentu Rynków Rolnych MRiRW.

Podczas, gdy w Polsce funkcjonują nieliczne jeszcze systemy jakości, przy czym nadal mało znane zarówno przedsiębiorcom, jak i konsumentom, we Francji takich systemów jest wiele. Wydaje się nawet, co podkreślali prelegenci z tego kraju, że jest ich za dużo, by konsumenci byli w stanie wszystkie zidentyfikować. Systemy narodowe są dodatkowo uzupełniane o systemy jakości obowiązujące w UE. O jednym z francuskich systemów, najbardziej znanych, cenionych i mających wieloletnią tradycję w tym kraju mówiła Halene Daviet. Jest to znak jakości Label Rouge - jedyne we Francji oznaczenie Wyższej Jakości Degustacyjnej. Początkowo znak odnosił się tylko do mięsa czerwonego, obecnie są nim oznaczane także inne gatunki mięsa oraz warzywa i owoce najwyższej klasy.

Jak wdrażać skutecznie systemy jakości dla branży mięsnej w Polsce? Czy doświadczenia francuskie mogą być dla Polaków wskazówką? Odpowiedzi na te pytania wraz z uczestnikami konferencji poszukiwał prof. Andrzej Pisula z wydziału technologii żywności SGGW w Warszawie. Te pytania oraz wskazówki gości z Francji wywołały ożywioną dyskusję, w której głos zabierali między innymi: Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych; prof. Stanisław Zięba, przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej; prof. Maria Koćwin-Podsiadła z Akademii Podlaskiej; prof. Andrzej Pisula; Zbigniew Nowak, przewodniczący rady Krajowej SRW RP i wiele innych osób.

więcej informacji:

klaster RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.10.166
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!