Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Przysmak Francuzów znika ze stołów. To efekt choroby, z którą walczą od lat

  • Autor: AT
  • Data: 27-06-2022, 15:31
Francuski sektor drobiarski poniósł ogromne straty z powodu grypy ptaków. Zmniejszenie pogłowia kaczek mocno odczuwa tamtejsza gastronomia.
Przysmak Francuzów znika ze stołów. To efekt choroby, z którą walczą od lat
Francuski sektor drobiarski poniósł ogromne straty z powodu grypy ptaków. fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Francja zmaga się ze skutkami grypy ptaków

Od listopada 2021 r. pogłowie drobiu we Francji pomniejszyło się o blisko 16 milionów sztuk z powodu HPAI - donosi Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Ogromne straty poniósł sektor kaczek, co obecnie odczuwa francuska gastronomia. Produkcja foie gras spadła o jedną trzecią. Pojawiają się także informacje, że wiele restauracji zmuszonych jest do zmiany menu z powodu braku surowca. Przewiduje się, że do jesieni we Francji rynek kaczek pozostanie „słaby i drogi”.

Dalsza część artykułu (80%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!