• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Przyszłość mają zakłady mięsne o pełnym profilu produkcyjnym

W Europie przeważa opinia o celowości projektowania zakładów o pełnym profilu produkcyjnym (ubojnie, rozbiory i przetwórnie), co pozwala na odpowiednia kontrolę jakości surowca do produkcji przetwórczej - mówi serwisowi portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.
  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-05-2010, 14:07
Przyszłość mają zakłady mięsne o pełnym profilu produkcyjnym

- W Polsce, Niemczech i Czechach spożywamy najwięcej mięsa w postaci przetworów. To około 45 proc. całkowitego spożycia mięsa. Najlepszym surowcem jest "mięso z własnego uboju". Natomiast w USA, Australii, Brazylii, Południowej Afryce i in., zakłady ubojowe działają głównie w regionach hodowlanych a przetwórnie w pobliżu skupisk konsumentów, czyli przy miastach - tłumaczy Andrzej Pisula.

W "docelowym modelu polskiego przemysłu mięsnego" prof. Urban i wsp. w przypadku dużych i średnich firm mięsnych przewidują przewagę (3,5:1) zakładów o pełnym profilu produkcyjnym, natomiast w przypadku zakładów lokalnych przewagę (3:1) ubojni nad zakładami o pełnym profilu.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Odpady zwierzęce powstają głównie (około 80 proc.) w ubojniach. - Koszty ich zbiórki i utylizacji oraz pozostałe związane z ochroną środowiska są znacznie niższe w regionach hodowlanych niż w pobliżu skupisk mieszkańców - zauważa prof. dr hab. Andrzej Pisula. - Dodatkowo koszty transportu mięsa są znacznie niższe niż zwierząt. Do tego dochodzi problem dobrostanu zwierząt w trakcie transportu - dodaje.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • dzik 2010-05-20 15:15:02

    Nie zgadzam się z opinią Profesora, a to dlatego iż zakłady specjalizujące się we wszystkim, specjalizują się w niczym. Koszt jednostkowy wyprodukowania pojedynczego elementu w zakładzie wysoko wyspecjalizowanym, jest zdecydowanie niższy niż koszt tego samego produktu, wyprodukowanego w zakładzie o wielostronnym profilu. Sam fakt iż maszyny i urządzenia w wyspecjalizowanych zakładach pracują przez cały czas, powoduje znacznie szybszą ich amortyzację w porównaniu do \"kombinatów\" no chyba iż \"kombinat\" ma takie zamówienia iż produkcja wszystkich asortymentów jest cały czas w toku, ale jest to fikcja i teoretyzowanie. Moim zdaniem przyszłość jest w niewielkich zakładach wyspecjalizowanych w produkcji dwóch, trzech wyrobów, bo przecież nie każdy musi w swoim zakładzie produkować dobre salami wystarczy iż dostanie je od producenta po dobrej cenie i sprzeda we własnej sieci sklepów. Produkcja dobrego Salami wymaga komór dojrzewalniach itd. Komu opłaca się budować lub zagospodarować istniejąca komorę na produkcję małej ilości specyficznego towaru? Specjalizacja w Polsce będzie postępować tak jak postępuje w Austrii, Niemczech, Francji, Włoszech i nie ma ucieczki od tego procesu, ci co to zrozumieją wyjdą z tego procesu zarobieni, ci co nie zrozumieją będą dokładać do własnej produkcji krótkich serii

    Odpowiedz
  • Łukasz M 2010-05-20 16:51:42

    Co to jest ten \"docelowy model przemysłu mięsnego\"? Cały ten artykuł jest jak kiepskie wypracowanie. Nie wiadomo o co w nim chodzi. Coś o zakładach o pełnym profilu produkcyjnym, w innym miejscu o \"modelu\", a na końcu o odpadach. Może ten model to niespełnione marzenia budowniczych PRL, o budowie wielkich kombinatów, z których nieliczne przetrwały przemiany ustrojowe. Nikt już nie pamięta o wielkich zakładach mięsnych w Katowicach, Bielsku-Białej czy we Wrocławiu .

    Odpowiedz
  • daniels 2010-05-21 09:43:17

    z całym szacunkiem dla prof. Psiuli: najlepiej zająć się badaniami i przekazać wyniki osobie, które są w stanie właściwie je zinterpretować. Zgadzam się z poprzednikami.

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!