Przyszłość polskiej branży mięsnej
- Autor: Rzeczpospolita
- Data: 28-04-2017, 09:11

Polskie mięso to jeden z naszych najlepszych produktów eksportowych i chociaż trafia głównie na jednolity rynek europejski, to jest też obecne w ponad stu krajach świata. Wartość tego eksportu w 2016 roku wyniosła ok. 5,5 mld euro. Eksport mięsa ma też istotny wpływ na bilans handlowy Polski. Generuje bowiem 4,8 mld euro nadwyżki w całym handlu zagranicznym.
Branża mięsna nie należy do łatwych. Firmy w niej działające muszą borykać się z wieloma problemami. Rosnące koszty produkcji, choroby (np. ptasia grypa czy afrykański pomór świń), interwencjonizm gospodarczy rządów, a nawet patriotyzm lokalnych konsumentów – to wszystko przeszkody, z którymi muszą borykać się polscy producenci i eksporterzy mięsa i jego wyrobów.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Michał Koleśnikow, dyrektor departamentu analiz ekonomicznych, sektorowych i rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas podkreślał, że mimo tych trudności już w ubiegłym roku branża osiągnęła bardzo dobre wyniki w eksporcie, a perspektywy na najbliższe lata też są obiecujące. Światowa gospodarka wychodzi powoli z dołka, a to będzie oznaczać dalszy i szybszy wzrost gospodarczy w państwach rozwijających się – a kraje takie jak Bangladesz, Chiny, Etiopia, Filipiny, Indie, Indonezja czy Wietnam będą się rozwijać najszybciej. A wraz ze wzrostem PKB będzie tam też rosło zapotrzebowanie na mięso i jego przetwory.
Michał Koleśnikow dodał, że dodatkowo te siedem krajów reprezentuje połowę ludności świata, a wszystko wskazuje, że ich populacje do 2020 r. będą nadal dynamicznie się rozwijać. To pokazuje, jak ogromne perspektywy otwierają się przed polskimi producentami. Problemem jest jednak, że są to rynki odległe i trudne do spenetrowania, również ze względu na silny protekcjonizm gospodarczy i patriotyzm lokalny konsumentów. Ten polskim producentom potrafi doskwierać także w handlu z państwami Europy Zachodniej.
Więcej w "Rzeczpospolitej".
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Produkcja mięsa na świecie wciąż rośnie. Serce wzrostu bije w Azji
-
Mięsny gigant przejmuje na Bliskim Wschodzie. Myśli także o Europie
-
Mięsny potentat znów zatrudni więźniów. Pierwsi już zaczęli pracę
-
Blisko 80 proc. Polaków szuka w sklepach tańszych produktów lub zamienników
-
Do 15 lipca hodowcy świń mogą składać wnioski o wsparcie
-
Zakłady mięsne zapłacą więcej za nadzór nad ubojem? "To najgorszy możliwy moment"
-
Mięso w sklepach drożeje na potęgę. Spadnie krajowe spożycie?
-
5 kluczowych zdarzeń dla branży mięsnej w I półroczu 2022
-
Pierwsze półrocze 2022 w branży mięsnej (podsumowanie)
-
Gobarto broni ceny akcji podanej w wezwaniu. "Jest w przedziale wartości godziwej"
komentarze (0)