• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Ptasia grypa będzie powodować spadek cen skupu indyków

- Oczekujemy, że w związku z ograniczeniami eksportowymi, będącymi konsekwencją ptasiej grypy, w kolejnych miesiącach wyniki handlowe mogą pogorszyć się. Taka sytuacja będzie oddziaływać w kierunku spadku cen skupu - informuje dr Magdalena Kowalewska, analityk biura analiz sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.
  • Autor: BNP Paribas
  • Data: 03-03-2020, 14:28
Ptasia grypa będzie powodować spadek cen skupu indyków
Photo by Alison Marras on Unsplash

Magdalena Kowalewska wskazuje, że w 2019 r. przeciętne ceny skupu żywca indyczego utrzymywały się na relatywnie wysokim poziomie.

- Od drugiej połowy grudnia 2019 r. obserwujemy tendencję spadkową.  Jak wynika z danych MRiRW, w pierwszym tygodniu 2020 r. przeciętna cena skupu indorów wyniosła 5,91 PLN/kg i była o 2,4% wyższa w relacji rocznej. W połowie lutego br. indory skupowano średnio po 5,69 PLN/kg, czyli o 0,3% drożej niż przed rokiem, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. Oznacza to, że od początku roku ceny skupu indorów obniżyły się o 3,7% - dodała.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W ocenie ekspertki spadek cen na rynku indyków wynika między innymi ze wzrostu produkcji indyków w Polsce oraz grypy ptaków.

- Polska jest największym producentem mięsa indyczego w UE. Według wstępnych danych Eurostat, w okresie pierwszych 11 miesięcy 2019 r. wielkość ubojów indyków w Polsce wyniosła blisko 353 tys. t, czyli o 1,6% więcej r/r. Biorąc pod uwagę liczbę ubitych ptaków – 36,3 mln sztuk - ten wzrost był nieco większy i wyniósł 2,1% w ujęciu rocznym - mówi.

Kowalewska przypomina, że poprawa opłacalności chowu indyków zachęcała producentów do zwiększenia skali produkcji.

- Według danych GUS, wylęgi piskląt indyczych w okresie I-X 2019 r. wyniosły 26,96 mln sztuk, czyli o 11% więcej niż przed rokiem.  Wyniki handlowe uległy poprawie. Jak wynika z danych Eurostat, w okresie pierwszych 11 miesięcy 2019 r. z Polski wyeksportowano 194,3 tys. t mięsa indyczego, co oznacza wzrost o 9% r/r. Większość, bo 85% wolumenu eksportu, trafiło na rynek unijny. Warto jednak zaznaczyć, że to eksport pozaunijny rozwijał się dynamicznie. Poza Wspólnotę sprzedano 29,4 tys. t tych produktów, czyli aż o 25,1% więcej niż przed rokiem - mówi.

Ekspertka podkreśla, że rozwój eksportu poza UE napędzany był przez imponujący, bo blisko dziesięciokrotny (+982%), wzrost wolumenu wywozu produktów indyczych do Chin.

- Tym samym, Państwo Środka wskoczyło z 33 na 10 pozycję na liście importerów. Proces zdobywania rynku chińskiego był długotrwały i wymagał spełnienia przez polskie przedsiębiorstwa restrykcyjnych warunków. Niestety w wyniku pojawienia się w Polsce ptasiej grypy sprzedaż na ten rynek została wstrzymana. Chiny są jednym z krajów, które nie uznają regionalizacji, w związku z tym zakaz ten obejmuje obszar całego kraju - dodaje.

Wśród krajów UE, największym odbiorcą mięsa indyczego z Polski były Niemcy, gdzie wyeksportowano 59,1 tys. t, czyli o niespełna 1% mniej r/r. Drugim, pod względem wielkości zakupów, importerem tych produktów była Hiszpania, która zakupiła 18,2 tys. t, czyli aż o 25% więcej niż przed rokiem.

- Oczekujemy, że w związku z ograniczeniami eksportowymi, będącymi konsekwencją ptasiej grypy, w kolejnych miesiącach wyniki handlowe mogą pogorszyć się. Taka sytuacja będzie oddziaływać w kierunku spadku cen skupu - podsumowuje Kowalewska.

 

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!