Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Raport: Imigranci wyzyskiwani w przemyśle mięsnym pracującym na potrzeby sieci handlowych

Imigranci oraz pracownicy agencyjni są najgorzej traktowaną przez pracodawców grupą pracowników przemysłu mięsnego pracującego na potrzeby supermarketów - wynika z opublikowanego w sobotę raportu Komisji ds. Równości i Praw Człowieka (EHRC) w Wielkiej Brytanii.

Raport: Imigranci wyzyskiwani w przemyśle mięsnym pracującym na potrzeby sieci handlowych

Autor: pap
Data: 13-03-2010, 15:23

Według raportu "liczne dowody" wskazują na to, że obie kategorie pracowników, w których dużą część stanowią imigranci z nowych państw UE, narażone są na słowne obelgi, pracę w warunkach niezgodnych z bhp i często nie znają swoich praw. Niektórzy pracują nawet 90 godzin tygodniowo w trudnych warunkach.

Z powodu ciężkiej pracy i niskich zarobków, przemysł mięsny zatrudniający w całym kraju ogółem 88 tys. pracowników, przyciąga coraz większą liczbę imigrantów.

"W niektórych krajach Europy Wschodniej zarobki są tak niskie, że nie można z nich wyżyć. Dlatego ludzie przyjeżdżają tu (do Anglii - PAP), ale jeśli brak im wymaganych kwalifikacji, lub nie mogą się porozumieć, to nie mają wyboru i muszą zgłaszać się do takich prac" - powiedziała autorom raportu 29-letnia Polka Agnieszka Gnosowska z Thetford we wschodniej Anglii.

Imigranci stanowią średnio 1/3 stałych pracowników i 2/3 pracowników zatrudnionych pośrednio przez agencje. Co szósty zakład przetwórstwa mięsnego, w którym prowadzono badania, w ub. r. zatrudniał wyłącznie migrantów za pośrednictwem agencji.

W oparciu o rozmowy z 260 pracownikami przemysłu mięsnego Komisja wyliczyła, że co piąty pracownik był ofiarą rękoczynów ze strony przełożonego: popchnięto go, kopnięto, lub czymś w niego rzucono. Co trzeci powiedział, że sam doświadczył, lub był świadkiem słownych wyzwisk.

Pracownicy skarżyli się, iż odmawiano im pójścia do toalety i że kobiety w ciąży były zmuszane do podnoszenia ciężarów lub w dłuższym okresie musiały pracować na stojąco pod groźbą zwolnienia z pracy.

Obok agencji zatrudnienia, raport krytykuje także pracodawców przemysłu przetwórstwa mięsnego wskazując, iż prawo i standardy wymagane do uzyskania licencji są często naruszane.

EHRC natrafiła też na pozytywne przykłady właściwego traktowania pracowników w tym sektorze gospodarki, ale przygotowała listę ogólnych zaleceń mających na celu poprawę praktyk werbunku nowych pracowników, warunków pracy i procedury skarg. Jeśli w najbliższych 12 miesiącach nie odnotuje poprawy, to odgórnie narzuci regulację.

Zastępca sekretarza generalnego związku zawodowego Unite Jack Dromey powiedział, że "supermarkety powinny się wstydzić praktyk stosowanych przez ich dostawców". Jego zdaniem, przypadki opisane w raporcie EHRC spowodowane są tym, że "supermarkety wymuszają drakońskie obniżki kosztów w swoim łańcuchu dostaw, za co płacą dziesiątki tysięcy pracowników w postaci dyskryminacji i złego traktowania".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.186.43
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!