Spożycie gęsiny w Polsce i na świecie wzrasta regularnie. - Dzisiaj Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Eksport gęsiny na rynek niemiecki sięga około 18-20 tysięcy ton rocznie - mówi Jacek Lewicki, prezes Drosedu. Niestety, polską gęś wciąż doceniają niemal wszyscy europejczycy oprócz Polaków. Spożywamy zaledwie około 700 ton rocznie.

Jednak popularność gęsiny w Polsce stopniowo rośnie. - Mięso z gęsi jest wyjątkowo zdrowe, gdyż posiada bardzo dużo białka, żelaza, a także witamin z grup A, B i E, a do tego zawiera jedynie do 5 proc. tłuszczu! To naprawdę bardzo mało, biorąc pod uwagę choćby to, że np. wieprzowina zawiera go blisko 30 proc. - mówi Adam Sojka, prezes Roldrob. - Gęś owsiana produkowana przez nasz zakład została nagrodzona godłem "Teraz Polska'" - dodaje.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl