Spożycie gęsiny w Polsce i na świecie wzrasta regularnie. - Dzisiaj Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Eksport gęsiny na rynek niemiecki sięga około 18-20 tysięcy ton rocznie - mówi Jacek Lewicki, prezes Drosedu. Niestety, polską gęś wciąż doceniają niemal wszyscy europejczycy oprócz Polaków. Spożywamy zaledwie około 700 ton rocznie.
Jednak popularność gęsiny w Polsce stopniowo rośnie. - Mięso z gęsi jest wyjątkowo zdrowe, gdyż posiada bardzo dużo białka, żelaza, a także witamin z grup A, B i E, a do tego zawiera jedynie do 5 proc. tłuszczu! To naprawdę bardzo mało, biorąc pod uwagę choćby to, że np. wieprzowina zawiera go blisko 30 proc. - mówi Adam Sojka, prezes Roldrob. - Gęś owsiana produkowana przez nasz zakład została nagrodzona godłem "Teraz Polska'" - dodaje.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (1)
Dziękujemy za nadprodukcję gęsi. Również Państwu zawdzięczamy niskie ceny sprzedaży mięsa gęsiego na rynku niemieckim. Mam nadzieję, że ta sytuacja Państwa czegoś nauczy.
Odpowiedz