Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Rolnicy będą mogli sprzedawać samodzielnie wytwarzane wyroby mięsne

Ministerstwo rolnictwa planuje umożliwić rolnikom samodzielne przetwarzanie mięsa i bezpośrednią sprzedaż wyrobów we wspólnie prowadzonych sklepikach - zapowiedział Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi.
  • Autor: PAP
  • Data: 03-07-2014, 17:48
Rolnicy będą mogli sprzedawać samodzielnie wytwarzane wyroby mięsne
(fot. zelaznastudio.pl)

"Chcemy to zrobić na wzór bawarski czy szwajcarski, gdzie rolnicy mogą swoje przetworzone produkty (mięsne-PAP) we wspólnie tworzonych sklepikach wprowadzać do sprzedaży detalicznej, bez konieczności dodatkowej rejestracji czy wymagań weterynaryjno-sanitarnych" - powiedział Sawicki na konferencji prasowej podczas posiedzenia Konwentu Marszałków Województw RP.

Zdaniem Sawickiego byłoby to możliwe już na początku przyszłego roku "jeśli dobrze się sprężymy". "Czy to będzie wymagało ustawy, jeszcze do końca nie jestem pewien, być może tylko rozporządzeń" - dodał Sawicki.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Sawicki zwrócił się do samorządowców, aby wspierali przy wykorzystaniu środków unijnych zakup przewoźnych ubojni, które mogłyby być przydatne małym gospodarstwom.

Rozwój przedsiębiorczości na terenach wiejskich był jednym z tematów lubelskiego Konwentu. Sprzedaż bezpośrednia żywności o podwyższonej jakości może być dobrym sposobem na zwiększenie dochodów małych gospodarstw i tworzenie nowych miejsc pracy - wskazywał Sawicki.

Zdaniem Sawickiego polskie przedsiębiorstwa produkujące żywność dobrze się rozwinęły przez ostatnie 15 lat, natomiast sprzedaż bezpośrednia gospodarstw rolnych jest niewielka. "Jeśli w Grecji czy we Włoszech w sprzedaży bezpośredniej może być 30 proc. i więcej produkcji, a w Polsce szacuje się, że jest to kilkanaście procent, to widać, ze rezerwy są ogromne" - powiedział Sawicki.

Sawicki poinformował, że w resorcie rolnictwa trwa przegląd uregulowań dotyczących przetwórstwa i handlu żywnością przez gospodarstwa, który ma doprowadzić do jednolitej ich interpretacji w całym kraju. Dzisiaj bowiem są one różnie stosowane w poszczególnych regionach.

Zdaniem Sawickiego do prowadzenia bezpośredniej sprzedaży własnych wyrobów wystarczy, aby gospodarstwa spełniały dwa warunki - używały swoich surowców oraz korzystały tylko z pracy domowników. Taka działalność nie powinna być objęta podatkiem dochodowym. "Przetwarzanie produktów własnego gospodarstwa i sprzedaż bezpośrednia to przedłużenie tego gospodarstwa i powinno być traktowane jako działalność rolnicza bez dodatkowych obciążeń" - uważa Sawicki.

Minister nie wykluczył możliwości opodatkowania takiej działalności w przyszłości. "Taki okres rozkręcania sprzedaży bezpośredniej, po identyfikacji i uproszczeniu przepisów weterynaryjnych i sanitarnych, powinien trwać co najmniej 5 lat" - dodał.

Marszałek województwa lubelskiego Sławomir Sosnowski zwrócił uwagę, że sprzedaż bezpośrednia gospodarstw stanowić powinna dopełnienie programu "Mój rynek", polegającym na modernizacji i budowie lokalnych targowisk. "Dużo o tym mówimy, a mało się jeszcze w tym temacie dzieje" - powiedział Sosnowski.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • nanader 2014-07-04 07:57:00

    Mięso - ok. A co na przykład z serami czy prawdziwymi dżemami?

    Odpowiedz
  • rolnik 2014-07-04 08:47:37

    Panie ministrze prosze robić na nie tylko gadać.

    Odpowiedz
  • TN 2014-07-04 09:34:55

    Czuć, że kampania wyborcza się zbliża. O co zakład, że termin, nie zostanie dotrzymany ? \"Zdaniem Sawickiego byłoby to możliwe już na początku przyszłego roku \"jeśli dobrze się sprężymy\".

    Odpowiedz
  • raj 2014-07-04 11:29:27

    powstaną małe lokalne pralnie pieniędzy. Sawicki współprzyczynił się do rozwalenia branży wieprzowej (gdzie z dużego eksportera zostaliśmy dużym importerem) wiec teraz postanowił rozwalić pozostałe branże. Warto rozwalać rolnictwo dla obrony stołków .

    Odpowiedz
  • bigos 2014-07-04 19:04:43

    Już to widzę. Kiełbasiny ukręcone w oborze przez ludzików o niewiadomym statusie zdrowotnym. Padlina jako surowiec. Owszem, wymagania powinny być rozluźnione ale taka \"produkcja\" musi być pod nadzorem. Ba! tylko czyim? Sanepid niereformowalny a weterynaria czasem woli czegoś nie widzieć. Czyli dajmy sobie Panie Sawicki spokój. W Polsce to nie przejdzie. A po drugie to dlaczego bez podatku?

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!