Rosja ma apetyt na zwiększenie eksportu mięsa do Chin
Rosja zamierza znacząco zwiększyć eksport mięsa drobiowego do Chin. Kreml negocjuje także z Pekinem dopuszczenie rosyjskich zakładów wieprzowych i wołowych - informuje serwis globalmeatnews.com

Powiązane tematy:
Obecnie uprawnienia do wysyłki na rynek chiński posiadają 23 rosyjskie zakłady drobiarskie, w tym najwięksi producenci: Czerkizowo, Miratorg i Prioskolie.
Czerkizowo podpisało już kontrakty na eksport drobiu do Chin o wartości 8 mln dolarów - podała spółka na swojej stronie internetowej. Pierwsze transporty zostały wysłane w maju 2019 roku, a do końca lipca spółka ma dostarczyć tysiąc ton mięsa.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Czerkizowo prognozuje, że rosyjskie zakłady wyślą do Chin w 2019 roku 30 tys. ton mięsa drobiowego, ale w ciągu najbliższych lat wielkość eksportu wzrośnie nawet do 150-200 tys. ton rocznie.
Szwajcarski Rabobank ocenia sytuację bardziej optymistycznie. W raporcie banku czytamy, że Rosja może jeszcze w tym roku wyeksportować od 50 do 100 tys. ton drobiu do Chin, głównie na skutek spadku produkcji wieprzowiny w Państwie Środka i rosnącego tym samym popytu na drób. Według KPMG wartość wysyłanego przez Rosję mięsa drobiowego do Chin w 2024 roku sięgnie 814 mln dolarów.
Władze w Pekinie przygotowują się na niedobór mięsa na rynku krajowym i chcą umożliwić eksport kolejnym krajom. Mówi się, że z Rosji Chińczycy chcą importować także wieprzowinę.
Rosselhozonadzor zwrócił się już do Chin o uznanie zasad regionalizacji w odniesieniu do obecnych na terenie Rosji chorób ASF i pryszczycy. Kreml oczekuje, że pozwolenie na wysyłki wieprzowiny i wołowiny do Chin uzyska jeszcze przed końcem 2019 roku.
Rosyjscy producenci wieprzowiny szacują, że mogą sprzedawać do Chin nawet za 500 mln dolarów rocznie. W przypadku mięsa wołowego prognozy są mniej optymistyczne, ponieważ branża obawia się, słabej konkurencyjności rosyjskiej wołowiny w porównaniu z mięsem importowanym z Brazylii.
W 2018 r. Rosja wyeksportowała do Chin produkty spożywcze o wartości 1 mld dolarów. Były to w większości ryby i owoce morza pochodzące z dalekowschodniej części kraju, graniczącej z Chinami.
