Rosja znosi zakaz importu mięsa z irlandzkich zakładów
Rosyjskie służby sanitarno-weterynaryjne (Rosselkhoznadzor) poinformowały o zniesieniu z dniem 1 lutego 2010 r. zakazu importu wieprzowiny z 16 zakładów mięsnych w Irlandii - podaje FAMMU/FAPA.
Embargo zostało wprowadzone w grudniu 2008 r. w stosunku do 25 zakładów, z uwagi na podejrzenie skażenia irlandzkiej wieprzowiny dioksynami. W maju 2009 r. Rosja zniosła zakaz w stosunku do 9 irlandzkich zakładów. Irlandia może eksportować mięso wieprzowe do Rosji po obniżonej stawce celnej w ramach kontyngentu w wysokości 225 tys. ton przyznanego Unii Europejskiej na 2010 r.
W 2008 r. Rosja była trzecim importerem irlandzkiej wieprzowiny, po Wielkiej Brytanii i Niemczech. W okresie od stycznia do października 2008 r. na rynek rosyjski trafiło 11 proc. wieprzowiny z Irlandii, w tym samym okresie 2009 r. eksport spadł do zera.
