Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Mięso

RoślinnieJemy: Na zakazie używania nazw takich jak "wege-burger" stracą przede wszystkim konsumenci

  • Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
  • Data: 20-10-2020, 15:28
- Nie spotkałem się nigdy z przypadkiem, by ktoś zupełnie przypadkowo, chcąc wybrać tradycyjny, mięsny produkt, sięgnął po ten roślinny. Czy pomysł zakazania nazw typu "roślinny burger" to próba stłamszenia dynamicznie rozwijającej się kategorii? - pyta Maciej Otrębski, Strategic Partnerships Manager w RoślinnieJemy.
RoślinnieJemy: Na zakazie używania nazw takich jak
Maciej Otrębski, Roślinnie Jemy: Nie spotkałem się nigdy z przypadkiem, by ktoś zupełnie przypadkowo, chcąc wybrać tradycyjny, mięsny produkt, sięgnął po ten roślinny. fot. mat. pras.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Podczas najbliższego posiedzenia Parlamentu Europejskiego 19-22 października, ponownej debacie zostanie poddany zakaz możliwości nazywania roślinnych alternatyw mięsa w sposób odwołujący się do ich odwierzęcych odpowiedników.

Maciej Otrębski przyznaje, że nigdy nie spotkał się z przypadkiem, by ktoś zupełnie przypadkowo, chcąc wybrać tradycyjny, mięsny produkt, sięgnął po ten roślinny.

Dalsza część artykułu (85%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (5)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • konsument 2020-10-20 19:41:27

    Burger czy parówka jest od zawsze przypisana do mięsa , roślinne produkty NIE mogą być nazywane : burger vege czy inne podobne !

    Odpowiedz
  • niki 2020-10-21 01:02:20

    To erzac. Trudno mi sobie wyobrazić że wysoko przetworzony surogat mięsa miałby takie same wartości odżywcze jak kawałek wieprzowiny, czy wołowiny. Produkty czekoladopodobne, kawa z żołędzi, margaryna z uwodornionego tłuszczu pełna tłuszczów trans, napoje udające soki owocowe, wyroby sero-podobne, ketchup bez pomidorów, lody śmietankowe bez śmietany, piwo bezalkoholowe ... z "sokiem", "razowy"chleb przemysłowy barwiony karmelem. Coś jeszcze?

    Odpowiedz
  • konsument 2020-10-21 09:09:28

    skoro veganie tak świadomie kupuja produkty bezmięsne to pytanie jest odwrotne- czego się branża vege tak boi z tym aby wykreować swoje lepsze nazwy. Technologia vege podróbek się rozwinie. Za 10-15 lat ich koszty będą niższe niż branży mięsnej dobijanej kolejnymi podatkami. A napis "roślinna" pod słowem parówka będzie coraz mniejszy i mniejszy. I ludzie zaczną się mylić przy zakupie. Ale będzie już za późno. Nie ma masła roślinnego. Nie ma hamburgera vege.

    Odpowiedz
    • niki 2020-10-22 00:01:42

      W punkt.

      Odpowiedz
    • wpakowany 2020-10-26 09:35:50

      sam cholera się nabrałem, przeleciałem przez sklep L.dl i szybko burger tak cyk myk do domu rozpakowuje a to burgrvega nosz k... mać

      Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!