• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Rosną koszty produkcji trzody chlewnej

Według raportu InterPig za 2010 r., średni koszt produkcji trzody chlewnej w UE w 2010 r. wzrósł wobec 2009 r. o 2 proc., jednak między państwami członkowskimi wystąpiły duże rozbieżności - podaje FAMMU/FAPA na podst.: ThePigSite.
  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 25-10-2011, 13:00
Rosną koszty produkcji trzody chlewnej

InterPig to międzynarodowa sieć badawcza, która obejmuje 12 państw UE: Holandię, Danię, Francję, Hiszpanię, Niemcy, Belgię, Włochy, Austrię, Irlandię, Republikę Czeską, Wielką Brytanię i Szwecję, a z krajów trzecich: Kanadę i Brazylię.

Spośród państw unijnych, największy wzrost kosztów produkcji w 2010 r. zanotowano w Czechach i Szwecji - 12 proc., ze względu na wzrost cen pasz. W Czechach były również najwyższe koszty jednostkowe. Ponad średnią unijną wzrosły koszty wytwarzania w Wielkiej Brytanii (+9 proc.), Austrii (+7 proc.) i Belgii (+1 proc.).

Produkcja trzody była w ubiegłym roku najbardziej opłacalna w Holandii, gdzie jej koszt obniżył się o 6 proc., a pasze potaniały o 4 proc. Niższe od przeciętnych koszty produkcji trzody miały miejsce również w Niemczech (-5 proc.), Danii (-4 proc.), Francji (-3 proc.), Hiszpanii (-5 proc.), we Włoszech (-1 proc.) i Irlandii (-1 proc.).

Koszty produkcji wieprzowiny w Brazylii są o ok. połowę niższe niż w Europie, pomimo ich wzrostu w 2010 r. o ok. 7 proc. Największy wzrost cen pasz w ubiegłym roku miał miejsce w Kanadzie - 20 proc., gdzie koszt produkcji trzody zwiększył się o 10 proc., przewyższając średnią unijną.

Pozytywną tendencją są lepsze wskaźniki produktywności trzody w UE. Ponad połowa badanych krajów zanotowała obniżenie wskaźnika śmiertelności prosiąt odsadzonych, w podobnym stopniu wzrosły również dzienne przyrosty świń w końcowej fazie tuczu. W większości krajów stwierdzono również wzrost ilości mięsa wyprodukowanego od jednej lochy w roku. W Niemczech ten ostatni wskaźnik wzrósł w 2010 r. o 10 proc. do 2183 kg, znaczne przyrosty zanotowano również w Danii i Holandii. Średnia w badanych państwach UE wyniosła 2071 kg, w Kanadzie 2416 kg, a w Brazylii - 2802 kg.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Kubasiewicz Krzysztof 2011-10-26 20:03:56

    w Polsce cena skupu zywca wieprzowego jest za niska bo nie jest ceną rynkową.Powinna być w Polsce minimalna cena skupu zywca 6 zł za 1 kg zywca...w innych krajach Unii są dopłaty exportowe do miesa wieprzowego dlatego cena skupu miesa pozornie jest niższa lub taka sama jak w Polsce...ale to jest tylko pozorne ! w Polsce doszło w tym roku do zniszczenia hodowli tucznika towarowego,pogłowie swiń spadło o 5 milonów sztuk i jest najniższe od 40 lat....Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi udaje Greka i tego zjawiska nie dostrzega...brakuje zywca do uboju w Zakładach Miesnych w Polsce...np Pini Polonia

    Odpowiedz
  • al kapone 2011-10-27 22:32:31

    w Brazylii sa o połowe niższe koszty produkcji niz w Polsce....ha ha ha a na Marsie są jeszcze niższe a na Jowiszu to sa darmo a na ksziezycu jeszcze dopłacaja ......figo fago to sobie sprowadzajcie z Księżyca do ubojni

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!