Sprzedaż do USA, największego rynku zbytu dla Kanadyjczyków, spadła za sprawą wprowadzenia przez Amerykanów nowych przepisów dotyczących etykietowania żywności. W 2009 roku Kanada wyeksportowała łącznie 431 tys. ton mięsa wołowego i cielęcego, tj. o 3,1 proc. więcej niż w 2008 roku. Więcej wołowiny trafiło do Japonii, Tajwanu, Korei Południowej, Chin oraz Meksyku.
Niewielki spadek eksportu odnotowano do Hongkongu oraz Makau. Dostawy Kanadyjskiej wołowiny do USA obniżyły się z 317 tys. ton w 2008 roku do 312,5 tys. ton w 2009 roku. Według prognoz kanadyjskiej federacji eksporterów wołowiny, eksport do USA będzie dalej spadać, natomiast do innych krajów będzie wzrastać. Stany Zjednoczone pozostaną jednak największym odbiorcą tego gatunku mięsa z Kanady.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (0)