Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

EEC Trends - NA ŻYWO

20 STYCZNIA 2022  •  WARSZAWA
TRWA TRANSMISJA

Sesja inauguracyjna: Globalne łańcuchy dostaw

PRZEJDŹ DO STRONY TRANSMISJI

Rośnie europejska produkcja wieprzowiny

Oczekuje się, że wolumen wieprzowiny który trafi na rynek w 2015 r. będzie większy niż przed rokiem. Wskazuje na to również Komisja Europejska w raporcie z lipca br. Według raportu produkcja wieprzowiny w br. na rynku wspólnotowym wzrośnie o 2,7 proc. w skali roku do 23,5 mln t. - informują analitycy banku BGŻ BNP Paribas.
  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 15-09-2015, 15:36
Rośnie europejska produkcja wieprzowiny

Wzrost produkcji potwierdzają dane Eurostat, które mówią o ubojach trzody chlewnej o 5\ proc. wyższych w I poł. br. Jest to zatem wzrost o 560 tys. t w skali roku do poziomu 11,4 mln t. Jeśli porównamy obecny wolumen z I poł. 2013, jest on o 4 proc. wyższy.

Takie wysokie tempo wzrostu było napędzane przez pięć krajów: Hiszpanię, Włochy, Niemcy, Holandię oraz Polskę, które łącznie odpowiadały za 62 proc. ubojów w UE w I poł. br. Największy przyrost, o 164 tys. t (9 proc. w skali roku), miał miejsce na rynku hiszpańskim. Następnie kolejno o 105 tys. t we Włoszech (16 proc.), 70 tys. w Niemczech (3 proc.), 54 tys. w Holandii (8 proc.) oraz 44 tys. t w Polsce (5 proc.).

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Równocześnie konsumpcja wieprzowiny na rynku UE w br., powinna w ocenie KE zwiększyć się o 0,7kg na mieszkańca, czyli o 2,1 proc. w stosunku do 2014 r. Oznacza to lekkie wyhamowanie w odniesieniu do 2014 r., kiedy spadek cen wieprzowiny wpłynął na wzrost spożycia średnio o 1kg na mieszkańca (3,2 proc.).

Na sytuację na rynku duży wpływ ma również eksport wieprzowiny. W okresie pierwszych pięciu miesięcy br. sprzedano 627 tys. t nieprzetworzonego mięsa wieprzowego, czyli o 5 proc. więcej niż przed rokiem.

Niemniej, biorąc pod uwagę powyżej wspomniane zmiany w konsumpcji, jak i wzrost eksportu, nie były one na tyle duże, by w pełni zagospodarować dodatkowy wolumen wieprzowiny który trafił na rynek. Wpłynęło to na utrzymanie się cen na rynku UE w I poł. br. na niższym o 13 proc. poziomie niż przed rokiem, tj. 140 EUR/100 kg.

W II poł. br. oczekujemy niemniej stopniowego odbicia cen. Jak wskazuje thePigSite.com wolumen żywca, który jest dostępny obecnie na rynku niemieckim, holenderskim, belgijskim i austriackim wydaje się nie być wystarczający względem wielkości popytu. Wpływa to na obserwowane obecnie kilkuprocentowe wzrosty. Również w Polsce od ostatniego tygodnia sierpnia (24-30.08) obserwowano stopniowe odbicie. W tygodniu 31.08-6.09.2015 za kg żywca płacono przeciętnie 4,54 zł. Oznacza to 4-procentowy wzrost w okresie dwóch tygodni. Niemniej cały czas jest to niższy poziom niż przed rokiem, kiedy w pierwszym tygodniu września płacono 5,10 zł/kg, czyli 11 proc. więcej niż obecnie.

Jeśli dane o ubojach w północnej części UE się potwierdzą, ceny żywca, wspierane również czynnikami sezonowym, powinny wykazywać niewielkie wzrosty na przestrzeni kolejnego miesiąca.

 

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!