Rośnie liczba ubojów trzody w Wielkiej Brytanii
W październiku liczba ubojów trzody chlewnej w Wielkiej Brytanii wyniosła 955 tys. szt. i była o 6 proc. wyższa niż o tej samej porze roku ubiegłego. Tym samym przełamany został spadkowy trend w ubojach trzody, obserwowany od początku roku - informuje FAMMU/FAPA.
W ciągu pierwszych 10 miesięcy 2009 roku liczba tuczników skierowanych na rzeź sięgnęła 7,73 mln szt. - czyli nieznacznie mniej niż 7,76 mln szt. przed rokiem. Liczba ubojów zaczęła obniżać się w połowie roku. Cena wieprzowiny na rynku brytyjskim (masa poubojowa) wykazuje nadal tendencję spadkową. W listopadzie ceny obniżyły się o 2 proc.
Pomimo redukcji cen wieprzowiny w drugiej połowie roku, ich poziom jest rekordowo wysoki - o 6 proc. wyższy niż w styczniu br. W Wielkiej Brytanii obniżają się również ceny warchlaków - w 49. tygodniu roku (do 5 grudnia) średnia cena warchlaka o wadze 30 kg wynosiła 48 funtów (53 euro) - o 1 funtów (1,1067 euro) mniej niż 4 tygodnie wcześniej i aż o 10 funtów (11,067 euro) mniej niż w lipcu tego roku.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Pomimo długotrwałego spadku, ceny warchlaków są średnio o 5 funtów (5,53 euro) wyższe niż o tej samej porze roku ubiegłego. W listopadzie br. obniżyły się również ceny trzody chlewnej w całej Europie. Średnia cena referencyjna wieprzowiny (klasa E) w listopadzie br. wynosiła przeciętnie w całej w Unii Europejskiej 132,98 EUR/100 kg i była o 10,3 proc. niższa niż przed rokiem.
Przyczyną spadku cen była głównie redukcja eksportu na rynki krajów trzecich w 2009 r., skutkująca nadpodażą wieprzowiny. Konsumpcja tego gatunku mięsa na rynku brytyjskim jednak rośnie - w okresie od sierpnia do października br. sprzedaż detaliczna świeżej i mrożonej wieprzowiny wyniosła 39 tys. ton i była o 3 proc. większa niż w analogicznym okresie 2008 r.
