Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Rośnie liczba ubojów trzody w Wielkiej Brytanii

W październiku liczba ubojów trzody chlewnej w Wielkiej Brytanii wyniosła 955 tys. szt. i była o 6 proc. wyższa niż o tej samej porze roku ubiegłego. Tym samym przełamany został spadkowy trend w ubojach trzody, obserwowany od początku roku - informuje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 15-12-2009, 12:34

W ciągu pierwszych 10 miesięcy 2009 roku liczba tuczników skierowanych na rzeź sięgnęła 7,73 mln szt. - czyli nieznacznie mniej niż 7,76 mln szt. przed rokiem. Liczba ubojów zaczęła obniżać się w połowie roku. Cena wieprzowiny na rynku brytyjskim (masa poubojowa) wykazuje nadal tendencję spadkową. W listopadzie ceny obniżyły się o 2 proc.

Pomimo redukcji cen wieprzowiny w drugiej połowie roku, ich poziom jest rekordowo wysoki - o 6 proc. wyższy niż w styczniu br. W Wielkiej Brytanii obniżają się również ceny warchlaków - w 49. tygodniu roku (do 5 grudnia) średnia cena warchlaka o wadze 30 kg wynosiła 48 funtów (53 euro) - o 1 funtów (1,1067 euro) mniej niż 4 tygodnie wcześniej i aż o 10 funtów (11,067 euro) mniej niż w lipcu tego roku.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Pomimo długotrwałego spadku, ceny warchlaków są średnio o 5 funtów (5,53 euro) wyższe niż o tej samej porze roku ubiegłego. W listopadzie br. obniżyły się również ceny trzody chlewnej w całej Europie. Średnia cena referencyjna wieprzowiny (klasa E) w listopadzie br. wynosiła przeciętnie w całej w Unii Europejskiej 132,98 EUR/100 kg i była o 10,3 proc. niższa niż przed rokiem.

Przyczyną spadku cen była głównie redukcja eksportu na rynki krajów trzecich w 2009 r., skutkująca nadpodażą wieprzowiny. Konsumpcja tego gatunku mięsa na rynku brytyjskim jednak rośnie - w okresie od sierpnia do października br. sprzedaż detaliczna świeżej i mrożonej wieprzowiny wyniosła 39 tys. ton i była o 3 proc. większa niż w analogicznym okresie 2008 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

uboje RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    Wielka Brytania RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.159.107
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!