Rośnie regionalizacja produkcji trzody chlewnej w Polsce
- Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
- Data: 26-09-2018, 11:37

- Dynamika zmian pogłowia ma nadal regionalny charakter. W ujęciu procentowym, pogłowie najbardziej zmniejszyło się w województwach o największym rozdrobnieniu gospodarstw – w małopolskim (-10,5%, -20 tys. szt.) oraz w podkarpackim (-12,2%, - 21 tys. szt.) zaś wzrosło w województwie mazowieckim (+25,7%, +290 tys. szt.), warmińsko-mazurskim (+17,3%, +85 tys. szt.) oraz łódzkim (+11,8%, +127 tys. szt.) - podaje Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.
- Pogłowie wzrosło w grupie warchlaków (o 4,8%) oraz tuczników (o 10,2%). W innych grupach już obniżyło się – pogłowie prosiąt o 4,8%, a loch o 1,6% (r/r). Przy czym zmiany w strukturze pogłowia loch przebiegały nieco inaczej niż zmiany w pogłowiu ogółem. Najsilniej liczebność stada podstawowego wzrosła w mazowieckim (+12,4%, +8 tys. szt.), kujawsko-pomorskim (+10,4%, +12,4 tys. szt.) oraz łódzkim (+7%, +4,7 tys. szt.). Największy spadek miał zaś miejsce w przypadku województwa wielkopolskiego, gdzie stado zmniejszyło się o około 16 tys. szt., czyli o 5,9%. W ujęciu procentowym pogłowie zmniejszyło się najbardziej w lubuskim (-26,9%, -3,4 tys. szt.) oraz lubelskim (-10,6%, -9,6 tys. szt.) - dodaje.
Zdaniem eksperta, szczególnie ciekawy jest przypadek województwa wielkopolskiego, które odpowiada za 35% pogłowia trzody ogółem, ale tylko za 29% pogłowia stada podstawowego, co wynika z dużo wyższej wydajności loch w tym regionie.
- Najwyższy udział prosiąt (40%) oraz stada podstawowego (15%) w strukturze stada ogółem miał miejsce w województwie dolnośląskim, które zdaje się być dobrym miejscem do rozwoju produkcji prosiąt, ze względu na dużą odległość od ognisk ASF na wschodzie Polski. Co ciekawe, z województw w których intensywnie rozwija się ASF, liczba utrzymywanych sztuk trzody spadła tylko w województwie lubelskim (-10,1%), zaś wzrosła w mazowieckim (+25,7%), podlaskim (+8,2%) i warmińsko-mazurskim (+17,3%) - informuje Łukasz Czech.
- Rosnące pogłowie świń wraz z rosnącym deficytem handlowym w handlu wieprzowiną nie daje perspektyw na podwyższenie poziomu cen. Aktualnie wieprzowina jest w Polsce tańsza o 13% wobec analogicznego okresu przed rokiem, a w Unii Europejskiej o 12%. Ceny prosiąt w UE również odnotowały spadki – prosięta są o 22,6% tańsze w porównaniu rok do roku, co może spowodować jeszcze większą redukcję pogłowia stada podstawowego - dodaje ekspert.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Antybiotyki w mięsie to mit? Branża tłumaczy skąd się wziął
-
Rząd szykuje wsparcie dla producentów świń
-
Rząd chce pomóc producentom trzody. Jest projekt
-
Kolejne wzrosty cen skupu trzody chlewnej i bydła
-
Mięsna Paczka: Chcemy dotrzeć do 100 tysięcy polskich rodzin (wywiad)
-
Gnojowica na cenzurowanym? Hodowcy: To jedyny taki przepis w Europie
-
Mięso z przyszłości pod znakiem zapytania. "Nadzieje zderzają się z rzeczywistością"
-
Hodowcy świń. Co z refundacją wydatków na bioasekurację?
-
Hodowcy świń będą mogli odzyskać połowę wydatków na bioasekurację
-
UE będzie dyskryminować czerwone mięso? Branża apeluje do ministra
komentarze (0)