Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Rośnie regionalizacja produkcji trzody chlewnej w Polsce

Pogłowie trzody chlewnej, według danych GUS, w czerwcu 2018 r. było o 4,3% wyższe w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Jest to kolejny wzrost z rzędu od 2016 r., jednak pogłowie jest wciąż niższe niż w 2011 r. - informuje Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

Rośnie regionalizacja produkcji trzody chlewnej w Polsce
fot. fotolia

Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
Data: 26-09-2018, 11:31

- Dynamika zmian pogłowia ma nadal regionalny charakter. W ujęciu procentowym, pogłowie najbardziej zmniejszyło się w województwach o największym rozdrobnieniu gospodarstw – w małopolskim (-10,5%, -20 tys. szt.) oraz w podkarpackim (-12,2%, - 21 tys. szt.) zaś wzrosło w województwie mazowieckim (+25,7%, +290 tys. szt.), warmińsko-mazurskim (+17,3%, +85 tys. szt.) oraz łódzkim (+11,8%, +127 tys. szt.) - podaje Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

- Pogłowie wzrosło w grupie warchlaków (o 4,8%) oraz tuczników (o 10,2%). W innych grupach już obniżyło się – pogłowie prosiąt o 4,8%, a loch o 1,6% (r/r). Przy czym zmiany w strukturze pogłowia loch przebiegały nieco inaczej niż zmiany w pogłowiu ogółem. Najsilniej liczebność stada podstawowego wzrosła w mazowieckim (+12,4%, +8 tys. szt.), kujawsko-pomorskim (+10,4%, +12,4 tys. szt.) oraz łódzkim (+7%, +4,7 tys. szt.). Największy spadek miał zaś miejsce w przypadku województwa wielkopolskiego, gdzie stado zmniejszyło się o około 16 tys. szt., czyli o 5,9%. W ujęciu procentowym pogłowie zmniejszyło się najbardziej w lubuskim (-26,9%, -3,4 tys. szt.) oraz lubelskim (-10,6%, -9,6 tys. szt.) - dodaje.

Zdaniem eksperta, szczególnie ciekawy jest przypadek województwa wielkopolskiego, które odpowiada za 35% pogłowia trzody ogółem, ale tylko za 29% pogłowia stada podstawowego, co wynika z dużo wyższej wydajności loch w tym regionie.

- Najwyższy udział prosiąt (40%) oraz stada podstawowego (15%) w strukturze stada ogółem miał miejsce w województwie dolnośląskim, które zdaje się być dobrym miejscem do rozwoju produkcji prosiąt, ze względu na dużą odległość od ognisk ASF na wschodzie Polski. Co ciekawe, z województw w których intensywnie rozwija się ASF, liczba utrzymywanych sztuk trzody spadła tylko w województwie lubelskim (-10,1%), zaś wzrosła w mazowieckim (+25,7%), podlaskim (+8,2%) i warmińsko-mazurskim (+17,3%) - informuje Łukasz Czech.

- Rosnące pogłowie świń wraz z rosnącym deficytem handlowym w handlu wieprzowiną nie daje perspektyw na podwyższenie poziomu cen. Aktualnie wieprzowina jest w Polsce tańsza o 13% wobec analogicznego okresu przed rokiem, a w Unii Europejskiej o 12%. Ceny prosiąt w UE również odnotowały spadki – prosięta są o 22,6% tańsze w porównaniu rok do roku, co może spowodować jeszcze większą redukcję pogłowia stada podstawowego - dodaje ekspert.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

mięso RSS ALERT    /    Łukasz Czech RSS ALERT    /    BGŻ BNP Paribas RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    świnie RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.21.4.239
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!