Rosyjska kiełbasa niebezpieczna dla zdrowia? Drastycznie maleje zawartość mięsa
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 28-01-2016, 14:45

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Eksperci z organizacji Public Control podkreślają, że rosyjscy producenci chcą w ten sposób zrekompensować sobie rosnące ceny naturalnych składników i dodatków. Co ciekawe zamiast mięsa stosowany jest m.in. fermentowany ryż.
Tatiana Krikun z Consumer Markets Participants Union podkreśla, że wśród rosyjskich producentów coraz wyraźniej widać dążenie do ograniczani kosztów poprzez wykorzystywani tańszych i gorszej jakości składników. Proceder ten stał się częstszy po wprowadzenie embarga na produkty z Unii Europejskiej. Dodatki do żywności kupowane są przede wszystkim w Indiach oraz Chinach. Wszystko to powoduje, że większość kiełbas dostępnych na sklepowych półkach nie spełnia podstawowych standardów organizacji - podaje globalmeatnews.com.