Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Rosyjska kiełbasa niebezpieczna dla zdrowia? Drastycznie maleje zawartość mięsa

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 28-01-2016, 14:45
Rosyjscy producenci kiełbasy stopniowo zmniejszają jakość swoich produktów. Chcą w ten sposób ograniczyć koszty produkcji. Zdaniem ekspertów zawartość mięsa w kiełbasie stopniowo maleje - produkty stają się coraz mniej naturalne, a nawet stwarzają zagrożenie dla zdrowia konsumentów - podaje globalmeatnews.com.
Rosyjska kiełbasa niebezpieczna dla zdrowia? Drastycznie maleje zawartość mięsa
Fot. Fotolia

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Eksperci z organizacji Public Control podkreślają, że rosyjscy producenci chcą w ten sposób zrekompensować sobie rosnące ceny naturalnych składników i dodatków. Co ciekawe zamiast mięsa stosowany jest m.in. fermentowany ryż. 

Tatiana Krikun z Consumer Markets Participants Union podkreśla, że wśród rosyjskich producentów coraz wyraźniej widać dążenie do ograniczani kosztów poprzez wykorzystywani tańszych i gorszej jakości składników. Proceder ten stał się częstszy po wprowadzenie embarga na produkty z Unii Europejskiej. Dodatki do żywności kupowane są przede wszystkim w Indiach oraz Chinach. Wszystko to powoduje, że większość kiełbas dostępnych na sklepowych półkach nie spełnia podstawowych standardów organizacji - podaje globalmeatnews.com.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!