Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Rozpoczął się sezon zbioru i skupu winniczków

  • Autor: PAP
  • Data: 20-04-2021, 13:18
Od wtorku w woj. warmińsko-mazurskim rozpoczął się sezon zbioru winniczków, który potrwa do końca maja. Firmy, które uzyskały wymagane zezwolenia, zamierzają pozyskać 312 ton tych ślimaków - podała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska (RDOŚ) w Olsztynie.
Rozpoczął się sezon zbioru i skupu winniczków
Warmińsko-mazurskie: Rozpoczął się sezon zbioru i skupu winniczków /fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Legalne pozyskiwanie winniczków do celów przetwórstwa spożywczego jest możliwe jedynie między 20 kwietnia a 31 maja, ponieważ są one objęte w Polsce tzw. częściową ochroną gatunkową. Zainteresowani zbiorem i skupem musieli uzyskać wcześniej zezwolenie regionalnego dyrektora ochrony środowiska.

"Wydaliśmy 39 zezwoleń, każde z nich na osiem ton. To łącznie 312 ton, czyli mniej niż tegoroczny limit pozyskania winniczków w województwie, ustalony na 400 ton. Dlatego jeśli wpłynie jeszcze jakiś wniosek, to zostanie rozpatrzony" - powiedziała PAP rzeczniczka prasowa olsztyńskiej RDOŚ Justyna Januszewicz.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!