Miejsce rozpoczęcia kampanii nie jest przypadkowe. Województwo kujawsko-pomorskie słynie z hodowli gęsi, tak zwanej „białej kołudzkiej". Zdaniem Haliny Bielińskiej z Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, jest to ptak o doskonałym mięsie i doskonałym tłuszczu.

Na jakości polskiej gęsi poznali się już konsumenci z Europy Zachodniej. Rocznie na tamtejszy rynek wysyłamy ponad 22 tysiące ton. - Myślę, że gdzieś odeszło to z naszej tradycji i dzisiaj gęsina też jest droga; przede wszystkim eksportujemy ją na rynek niemiecki - mówi Leszek Kawski, Krajowa Rada Drobiarstwa.

Teraz przyszła pora na przypomnienie polskim konsumentom o walorach mięsa z gęsi. Tym bardziej, że zwyczaj przyrządzania takich dań ma już kilkusetletnią tradycję - podkreśla redakcja rolna TVP.

Eksperci instytutu ekonomiki rolnictwa szacują, że przyszłoroczna produkcja mięsa drobiowego zwiększy się o 3 proc. i sięgnie 1 miliona 300 tysięcy ton.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl