Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Ruszyły dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Sytuacja na unijnym rynku trzody chlewnej jest obecnie trudna. W związku z tym Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny - mówi Michał Koleśnikow, kierownik zespołu analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Ruszyły dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
Ruszyły dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Fot. Fotolia

Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
Data: 05-01-2016, 13:25

Od 4.01.2016 r. można w ARR składać wnioski o przyznanie takich dopłat. Wprowadzony mechanizm różni się w kilku kwestiach od uruchomionego w marcu 2015 r.

- Mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny ma na celu czasowe usunięcie z rynku części mięsa. Wprowadzany jest najczęściej w kryzysowych sytuacjach, kiedy w perspektywie kilku miesięcy spodziewana jest poprawa sytuacji na rynku. Stąd najczęściej uruchamiany jest zimą, kiedy zazwyczaj występuje sezonowy dołek cenowy - tłumaczy Michał Koleśnikow, kierownik zespołu analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Obecnie uruchomiony mechanizm został wprowadzony rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2015/2334 z dnia 14.12.2015 r. Poprzednio dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny uruchomiono 9.03.2015 r., a zawieszono 29.04.2015 r.

- Nie spotkały się one jednak z dużym zainteresowaniem unijnych producentów. W skali całej UE objęto nim 64 tys. t mięsa. Prawdopodobnie dlatego Komisja podjęła decyzję o modyfikacji warunków dopłat: rozszerzono zakres objętych produktów, podniesiono stawki dopłat oraz wprowadzono możliwość eksportu mięsa przed upłynięciem okresu składowania - wyjaśnia Michał Koleśnikow.

Dodaje, że tak jak zazwyczaj, mechanizmem mogą być objęte półtusze wieprzowe oraz pięć kategorii elementów tusz. Jednak tym razem w wykazie produktów podlegających dopłatom znalazł się również tłuszcz podskórny ze świń, ze skórą lub bez.

 - Jeśli chodzi o stawki dopłat, to zostały one ustalone na poziomie o prawie 20 proc. większym niż poprzednio. Dla przykładu za przechowanie półtusz przez 90 dni stawka wynosi obecnie 274 EUR/t, czyli po przeliczeniu po kursie NBP z dnia 4.01.2016 r. około 1176 zł/t. Warto jednak wziąć pod uwagę, że w perspektywie kilku miesięcy raczej należałoby oczekiwać wzrostów cen mięsa niż dalszych spadków - mówi Michał Koleśnikow.

Zaznacza, że standardowo mięso objęte omawianym mechanizmem można przechowywać przez 90, 120 lub 150 dni. Okres ten deklaruje się w momencie składania wniosku. Niemniej, w odróżnieniu od mechanizmu uruchomionego w marcu ub.r., obecnie Komisja dopuściła możliwość wcześniejszego zakończenia okresu przechowywania mięsa z zachowaniem prawa do pomniejszonej płatności, jeśli mięso to jest wyeksportowane poza obszar UE.

- Okres przechowywania nie może jednak być krótszy niż 60 dni. Jeśli przedsiębiorca skorzysta z takiej możliwości, wówczas stawka płatności jest odpowiednio pomniejszana za każdy dzień wcześniejszego zakończenia przechowywania - tłumaczy Michał Koleśnikow.

Podsumowuje, że trudno obecnie wyrokować o tym, czy mechanizm spotka się z dużym zainteresowaniem i przyniesie zamierzone skutki. W przypadku polskich przedsiębiorstw problemem może być brak możliwości eksportu przechowywanego towaru do wielu krajów w związku z występowaniem ASF.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Michał Koleśnikow RSS ALERT    /    BGŻ BNP Paribas RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    rynek wieprzowiny RSS ALERT    /    rynek mięsa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.210.11.249
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!