Ruszyły dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
- Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
- Data: 05-01-2016, 13:40

Od 4.01.2016 r. można w ARR składać wnioski o przyznanie takich dopłat. Wprowadzony mechanizm różni się w kilku kwestiach od uruchomionego w marcu 2015 r.
- Mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny ma na celu czasowe usunięcie z rynku części mięsa. Wprowadzany jest najczęściej w kryzysowych sytuacjach, kiedy w perspektywie kilku miesięcy spodziewana jest poprawa sytuacji na rynku. Stąd najczęściej uruchamiany jest zimą, kiedy zazwyczaj występuje sezonowy dołek cenowy - tłumaczy Michał Koleśnikow, kierownik zespołu analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Obecnie uruchomiony mechanizm został wprowadzony rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2015/2334 z dnia 14.12.2015 r. Poprzednio dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny uruchomiono 9.03.2015 r., a zawieszono 29.04.2015 r.
- Nie spotkały się one jednak z dużym zainteresowaniem unijnych producentów. W skali całej UE objęto nim 64 tys. t mięsa. Prawdopodobnie dlatego Komisja podjęła decyzję o modyfikacji warunków dopłat: rozszerzono zakres objętych produktów, podniesiono stawki dopłat oraz wprowadzono możliwość eksportu mięsa przed upłynięciem okresu składowania - wyjaśnia Michał Koleśnikow.
Dodaje, że tak jak zazwyczaj, mechanizmem mogą być objęte półtusze wieprzowe oraz pięć kategorii elementów tusz. Jednak tym razem w wykazie produktów podlegających dopłatom znalazł się również tłuszcz podskórny ze świń, ze skórą lub bez.
- Jeśli chodzi o stawki dopłat, to zostały one ustalone na poziomie o prawie 20 proc. większym niż poprzednio. Dla przykładu za przechowanie półtusz przez 90 dni stawka wynosi obecnie 274 EUR/t, czyli po przeliczeniu po kursie NBP z dnia 4.01.2016 r. około 1176 zł/t. Warto jednak wziąć pod uwagę, że w perspektywie kilku miesięcy raczej należałoby oczekiwać wzrostów cen mięsa niż dalszych spadków - mówi Michał Koleśnikow.
Zaznacza, że standardowo mięso objęte omawianym mechanizmem można przechowywać przez 90, 120 lub 150 dni. Okres ten deklaruje się w momencie składania wniosku. Niemniej, w odróżnieniu od mechanizmu uruchomionego w marcu ub.r., obecnie Komisja dopuściła możliwość wcześniejszego zakończenia okresu przechowywania mięsa z zachowaniem prawa do pomniejszonej płatności, jeśli mięso to jest wyeksportowane poza obszar UE.
- Okres przechowywania nie może jednak być krótszy niż 60 dni. Jeśli przedsiębiorca skorzysta z takiej możliwości, wówczas stawka płatności jest odpowiednio pomniejszana za każdy dzień wcześniejszego zakończenia przechowywania - tłumaczy Michał Koleśnikow.
Podsumowuje, że trudno obecnie wyrokować o tym, czy mechanizm spotka się z dużym zainteresowaniem i przyniesie zamierzone skutki. W przypadku polskich przedsiębiorstw problemem może być brak możliwości eksportu przechowywanego towaru do wielu krajów w związku z występowaniem ASF.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Branża wieprzowa czeka na sezon grillowy i lepszą pogodę
-
Nadal ubywa świń w Polsce. W 2,5 roku zniknęła połowa krajowej hodowli
-
KSG Agro tworzy zapasy surowców. Spółka produkuje pasze na dwie zmiany
-
Do kiedy można składać wnioski o dopłaty do przechowywania wieprzowiny?
-
KSG Agro wzmacnia bezpieczeństwo zakładów i podnosi płace w Ukrainie
-
Znaczne wzrosty cen skupu żywca wieprzowego
-
Komisja Europejska powinna dopłacić do eksportu wieprzowiny do Ukrainy?
-
KSG Agro produkuje dalej. Spółka dostarcza mięso ukraińskim szpitalom i armii
-
Wojna w Ukrainie podniesie ceny mięsa? Branża podaje scenariusze
-
ARS unieważnia przetarg na zakup wieprzowiny. "Rażąco wysokie ceny"
komentarze (0)