Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

strefa premium

Rynek drobiu nadal odczuwa skutki pandemii. Rozmowa z dyrektorem generalnym KRD-IG

- Przez pandemię zmalało zapotrzebowanie na drób, szczególnie w branży HoReCa, która jest dużym odbiorcą tego mięsa. Jednocześnie podwyżki cen pasz, czy energii o kilkadziesiąt procent, to tylko niektóre zmiany, które w sposób istotny wpływają na podmioty z sektora drobiarskiego, chociażby pod kątem kosztów chowu drobiu - mówi Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny KRD-IG.
  • Autor: AT
  • Data: 17-01-2022, 17:18
Rynek drobiu nadal odczuwa skutki pandemii. Rozmowa z dyrektorem generalnym KRD-IG
Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny KRD-IG /fot. materiały prasowe

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

PS.pl: Za nami niezwykle trudne 12 miesięcy dla polskiego drobiarstwa. Powracająca grypa ptaków, pandemia, duży wzrost kosztów. W jakim stanie i jakich nastrojach branża kończy 2021 rok?

Dariusz Goszczyński: Miniony rok przyniósł wiele zmian skutkujących koniecznością dostosowania zasad działania do nowych warunków. Był to trudny rok dla polskiej branży drobiarskiej. Nasz kraj mógł cieszyć się statusem wolnego od grypy ptaków zaledwie przez miesiąc. Obecnie praktycznie cała Europa zmaga się z trudnościami, jakie przynosi ten sezon HPAI.

Rynek nadal nieustannie odczuwa skutki pandemii Covid-19, w skutek której zmalało zapotrzebowanie na drób, szczególnie w branży HoReCa, która jest dużym odbiorcą mięsa  drobiowego. Jednocześnie podwyżki cen pasz, czy energii o kilkadziesiąt procent, to tylko niektóre zmiany, które w sposób istotny wpływają na podmioty z sektora drobiarskiego, chociażby pod kątem kosztów chowu drobiu.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Kajman 2022-02-18 17:29:18

    Mięso czerwone zostało zdołowane ,teraz kolej na mięso białe , Polska nadal jest za dużym konkurentem dla Eurokołchozu .

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Masz pytania? Napisz!
premium@portalspozywczy.pl
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!